Annons

Många bra bilder

Huawei Mate 50 Pro – en testrapport: Ännu en kameramästare

Den kommer inte till Sverige, men vi har testat telefonen ändå för att ta pulsen på Huawei och deras senaste kameramobil.

Publicerad Uppdaterad

Den första upplevelsen av Huawei Mate 50 Pro får jag på en restaurang när jag tar några bilder, strax efter att jag packat upp och börjat använda telefonen. Skärpan är exceptionell och detaljerna tydliga trots att det handlar om bilder i dålig belysning, som det så ofta är på restauranger.

Vi har fått möjlighet att testa Huawei Mate 50 Pro och vi gör det för att vi är intresserade av att se om Huawei hållit samma takt som tidigare i sin kamerautveckling. På grund av den amerikanska handelsblockaden har vi inte sett mycket av Huaweis telefoner i Sverige de senaste åren, men de har släppt flera modeller i andra europeiska länder och därmed har även vi fått tag på ett exemplar även om Huawei inte har några planer på att släppa Mate 50 Pro till försäljning i Sverige.

Skärpa sticker ut

Jag går igenom bilderna jag tagit och som samlats i telefonens galleriapp. Framförallt är det den där första bilden på restaurangen som sticker ut. Där är skägget på personen som porträtteras detaljrikt där man kan se varje enskilt strå medan det i andra mobilkameror jag testar samtidigt, alla flaggskeppsmodeller, blir detaljlöst och grötigt. Huawei har ju en historia av att vara särskilt bra på bilder i mörker och på zoom. De var först med periskopzoom i sin P30 Pro som  kom 2019 och bilder i mörker har de varit bra på ungefär lika länge. Här i Mate 50 Pro får vi dock ingen extrem zoom, utan den här telefonen utmärker sig på andra vis.

Att bilden från restaurangen blev så bra, med bra detaljrikedom, skärpa och naturliga hudtoner betyder dock inte att Huawei Mate 50 Pro utklassar konkurrenterna i alla bilder så fort det börjar skymma lite. Konkurrenterna har också blivit bättre. Något som däremot utmärker Huawei Mate 50 Pro i dagens mobilkamerautbud är att den har variabel bländare. Det gör det betydligt enklare att ta bilder med en detalj i förgrunden skarp, med kort skärpedjup alltså så att bakgrunden blir fint oskarp, och nu menar jag fint utan de flammiga onaturliga gränser mellan skarpt och oskärpa som porträttläget kan orsaka i många telefoner. 

Förlåtande

Även Huawei har dock ett porträttläge och det är riktigt bra. Framförallt märker jag att det är duktigt på att klara flera personer i bild och är förlåtande för om du vill ta porträtt på olika avstånd. Vissa telefoner kan ju klaga och säga att personen bör vara till exempel inom 1-1,5 meter bort bara, inte längre bort.

Vi kan alltså konstatera att Huawei fortfarande kan hävda sig i toppen bland mobilkameror. Vad telefonen inte har är 5G-stöd, en del viktiga appar och så har ju Huawei inte Googles appar eller appbutik. Det är troligen just 5G-stödet och en handfull viktiga appar som idag gör att Huawei inte vill släppa telefonen till försäljning i Sverige men de jobbar säkerligen på att försöka lösa hindren.