Våra första intryck: Alfa-versionen

Imessage i Android – första testet av Sunbird

Officiellt är det bara Apple-enheter som kan använda Imessage, men nya appen Sunbird gör ett verkligt ambitiöst försök att ändra på det och lite till. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

I Sunbird för Android ska du inte bara kunna skicka och ta emot Imessage, utan även samla konversationer från Whatsapp, vanliga sms, Facebook Messenger och andra tjänster i en och samma app. Allt detta ska fungera i Android-appen och det alltså utan att du ska behöva ha en Iphone till hands.

Jag har tidigare skrivit om att det här låter för bra för att vara sant och därför är jag nu när jag testar överraskad över hur bra det faktiskt fungerar. Jag ska så klart gå in mer i detalj på det, men det är först viktigt att poängtera att det här är en mycket tidig version av tjänsten som vi fått möjlighet att testa. Det handlar om en alfa-version av tjänsten, ännu inte ens i beta-version alltså och det är bara en del av de utlovade funktionerna som faktiskt fungerar. 

Den som idag ställer sig i kö för att testa Sunbird hamnar längst ner på en kölista med 125 000 andra personer. Det verkar alltså finnas ett stort intresse för tjänsten. Tidigare har även andra lösningar presenteras, men Sunbird hör till de smidigare då andra alternativ till exempel förutsatt att du haft en Mac-dator igång dygnet runt, en dator som då fungerar som brygga och ser till att alla meddelanden dit skickas vidare till din Android-telefon.

Råd på vägen

Eftersom Sunbird än så länge bara finns i en tidig förhandsversion så gäller än så länge lite speciella förutsättningar. Jag får till exempel veta att tjänsten fungerar bäst om jag har en aktiv Iphone eller annan Apple-enhet. Jag får rådet att användare med ett gammalt, inaktivt Apple ID kan behöva “värma upp det” genom att först aktivera det på en Apple-enhet och skicka ett par meddelanden fram och tillbaka innan det registreras i Sunbird. Allt det här är tillfälliga råd, som vi ska slippa när tjänsten väl är lanserad. 

Jag laddar nu ner Sunbird-appen till min Android, en Xiaomi 13 Pro, och sätter igång. För att ansluta Imessage måste jag ange mitt Apple ID och lösenord i klartext i appen och därmed avslöja dessa uppgifter för Sunbird. Några sekunder senare får jag ett meddelande i min Iphone, där samma Apple ID är aktivt att jag loggat in från en Mac Mini i Montreal, Kanada. Sedan står det mycket riktigt i inställningarna för mitt Apple ID att den här Mac-datorn har tillgång till mina Imessage och Apple varnar för att jag om “jag inte känner igen den” kan ta bort den från kontot. Men den måste alltså vara där för att det ska fungera.

Imessage består ju av en hel del olika funktioner. Grunden är att skriva enskilda meddelanden till andra användare, men det finns ju även möjlighet att skicka bilagor, även stora filer, sända gruppmeddelanden, få läskvitton och så vidare. Jag kan snabbt konstatera att allt det inte fungerar. Men så är det här också som sagt en tidig förhandsversion. 

Allt kommer fram

De första meddelandena jag skickar från Android-telefonen kommer fram som de ska. Ja, faktum är att alla meddelanden jag skickar, även när jag testar att bifoga stora tunga filer, verkar komma fram. När jag i appen skriver namnet på mottagaren ser jag direkt i en lista vilka nummer jag har i min adressbok i Android och Sunbird visar tydligt vilka av dessa som hör till ett Apple ID och därmed är tillgängliga för Imessage.

Jag provar även att skapa meddelandegrupper och skicka dit, även det utan problem. Det så länge som bara jag skickar. När det gäller att ta emot meddelanden är tjänsten betydligt mera opålitlig. I mina konversationer med enskilda personer räknar jag med att ungefär vart tredje eller vartannat meddelande kommer bort. Eftersom jag samtidigt har en Iphone ansluten till kontot, kan jag alltså se alla meddelanden i den och enkelt jämföra hur många av dessa som kommer fram även till Sunbird i Android-mobilen. Jag får även reaktioner på meddelanden när någon väljer till exempel haha, utropstecken eller hjärta. I en av mina gruppkonversationer där jag fått 8 meddelanden från olika personer märker jag dock att bara tre av dessa kommit fram till Sunbird. 

Andra saker som inte fungerar är svar på enskilda meddelanden så att de konversationerna trådas separat, svarar jag på något från en Apple-enhet så syns inte det meddelandet i Sunbird på min Android och många av inställningarna i Sunbird-appen har reglage, men påverkar ingen funktion i praktiken.

Innan Sunbird är en färdig tjänst återstår en hel del arbete för utvecklarna och den största osäkerhetsfaktorn är kanske vad Apple kan göra för att eventuellt sätta käppar i hjulen. Det blir helt enkelt intressant att följa vad som händer och det ska vi göra.