Annons

Bärbar mobildatorlaptop

Remix OS - Gör Android till ett datorsystem

Remix OS gör om Androidsystemet till en mer datorlik upplevelse, och resultatet är riktigt trevligt.

Publicerad Uppdaterad

Alla som har suttit med en surfplatta med ansluten mus och tangentbord vet att skillnaden mellan en dator och en surfplatta är subtila men viktiga. Framför allt är det växlandet mellan aktiviteter som blir jobbigare på surfplattan.


Remix OS, som nu är i version 2.0, kan mycket förenklat sägas vara en startskärmsapp för Android (Android 5.1.1 i dagsläget) som gör systemet mer datorlikt. Det visar sig inte kräva så hemskt mycket för att resultatet ska bli riktigt trevligt.

Med remix OS öppnas appar i fönster på skrivbordet, och du kan dra runt fönstren. Flera aktiviteter kan köras samtidigt, så du kan till exempel spela en film i ett fönster, och skriva text i ett annat samtidigt.


Du får också tangentbordsgenvägar för sånt som klipp och klistra och ångra, som du är van vid från datorn. Du har också ett aktivitetsfält i botten av skärmen för att snabbt växla mellan fönster.

Remix OS är gratis att licensiera, och används bland annat i två surfplattehybrider från det spanska företaget Wolder. Nubook 10 och 11 har 11,6 respektive 10,1-tumsskärm med full HD-upplösning och ett tangentbord som kan vikas undan till enhetens baksida. De har Intel Cherrytrail-chipset, och lagringsminnet är på 32 GB. Prislappen är 250 euro för den större och 200 euro för den mindre.

Man har även en egen liten bords-pc med HDMI-utgång och två USB-portar som man ansluter skärm, tangentbord och mus till, som kostar 70 dollar.