Live från MWC 2017

Så är Samsung Tab S3

Vi har snabbtestat på nöjesplattan Tab S3.

Publicerad Uppdaterad

Med Android som system och en baksida i glas, är släktskapen många med Samsungs smartphones. Det är inte konstigt att skillnaden mot föregångaren S2 känns avsevärd. Mer viktigt än att baksidan är i glas och tillför lyxkänsla är så klart framsidan och här hittar vi en super amoled skärm på 9,7 tum samt för filmvisning så finns fyra högtalare, en i varje hörn av plattan. Genom att titta på ett kort filmklipp märker jag också att ljudet anpassar sig så att stereoeffekten justeras beroende på hur du håller plattan. Ljudet kommer från numera Samsungägda AKG Harman och ger bra ljud även när man drar på volymen litegrann. Överlag är designen mycket ärvd från Samsungs smartphones, men då inte med svängda kanter på skärmen utan rakt, vilket passar bra i surfplattesammanhang. Helt lyckat känns dock inte glasbaksida om man skulle råka vara lite oförsiktig med plattan och tappa den. Förhoppningsvis tar metallkanterna i så fall smällen.


Tittar vi vidare på arven från Samsungs smartphones så märks här Vulcan API och den spelstartare som gjorde entré i Samsung Galaxy S7 och som gör att du kan anpassa prestanda till bästa spelupplevelse, för att dela med dig av spelupplevelser och diverse annat. processorn i plattan är Qualcomms Snapdragon 820.


Nyttigt också
Till Tab S3 finns trots att den är nöjesinriktad även Samsungs S-Pen och ett tangentbord där du även kan fästa pennan. Något fack för pennan i själva surfplattan finns dock inte. Pennan är en uppdaterad version av S-pen som är tjockare än tidigare varianter, kanske just därför som det inte finns förvaring för den i plattan. Den stora fördelen som jag märker direkt och som Samsung också påpekar är att utformningen som mer liknar en vanlig penna gör den bekvämare att använda även under längre tid. Med en mindre penna blir greppet annars lätt krampaktigt efter ett tag. I plattan medföljer appar för att använda pennan och då känner systemet av hur pennan vinklas mot skärmen samt med ett klick på pennans knapp kan du även anteckna på den låsta, mörka skärmen och därmed få en snabb anteckning utan att först starta plattan och hitta rätt app. 

S-pen ingår till plattan så den får alla med medan tangentbordet får man köpa till. Samsungs egen motivation till att satsa på surfplattor i den här formen berättar Brandon Jung, är att surfplattemarknaden som helhet inte växer, men att just de mer specialiserade surfplattorna med ett tydligt användarcase gör det och alltså blir allt mer populära. Just i det sammanhanget är den andra av de två plattorna Samsung visat upp idag ett tydligare exempel på mervärde. S-pen är en tydlig fördel som gör Tab S3 unik. Ljud och bild är så klart också en fördel.