Annons

Mobilerna

Så är Sonys nya X-serie

Det är nytt namn men små utvecklingssteg i Sonys nya X-serie.

Publicerad Uppdaterad

Ett sätt att hindra att alla vet allt i förväg om mobilerna som ska lanseras är att lansera dem så långt i förväg att inga prototyper är ute och snurrar ännu, och det är vad Sony gör med Xperia X-serien.


Det borde vara ett stort steg för Sony när man av allt att döma begraver varumärket Xperia Z. Även om Sonys Rikard Skogberg inte vill säga det på en direkt fråga förefaller det osannolikt att man kommer att lansera någon Xperia Z6 efter Xperia X Performance, som är i stort sett allt av vad vi kan förvänta oss av en toppmodell från Sony. Ett stort steg som sagt, ändå känns det som Sony i sin marknadsföring tonar ned fokus på själva mobilerna och hellre pratar om tillbehören.


Inte heller designmässigt känns det som man tar ett stort steg med de nya telefonerna. Tidigare har Sony delat in sina telefoner i olika serier efter prisklasser, från budgetmodellerna Xperia E, via mellanprismodellerna Xperia M och toppmodellerna Xperia X, men X-modellerna täcker in hela spektrumet. Det skiljer sig alltså en del i kvalitetskänsla, om inte design, mellan Xperia XA i det nedre mellanprissegmentet och toppmodellen Xperia Performance.


Alla tre har i alla fall femtumsskärm (full HD på de två dyrare, 720p på XA), och ramen är i plast, snarlik den på Xperia Z5 Compact, medan baksidan är i metall på de två dyrare och i plast på XA. Skärmen har fått lite rundade kanter på alla mobilerna, och de känns generellt lite mjukare i formerna och skönare i hand än tidigare modeller.

Kamerasensorn i Xperia X och X Performance är densamma som i Xperia Z5, medan XA har en enklare kamera. Man har lagt till ny teknik för att få snabbare starttid på kameran, 0,6 sekunder ska det ta från att man trycker på knapp till bild, och när vi provar går det mycket riktigt väldigt fort. Så fort så att skärmen inte hinner tändas innan bilden är tagen. Det ska sägas att detta är en valfri inställning, man kan välja att kameraknappen först väcker appen utan att ta en bild om man vill.


Det är autofokusen som blivit snabbare med ny teknik, och det märks bland annat på hur bra den kan följa rörliga föremål. Även om detta skulle simma ur bild klarar autofokusen av att låsa på samma föremål om det kommer i bild igen inom 3 sekunder. Vill du se ett exempel hittar du det på vår Instagram-profil.

Frontkameran är däremot ny, och ska framför allt ha fått mycket bättre ljuskänslighet, något som man demonstrerar genom att låta besökare i montern ta skarpa selfies i en mörk fotohytt.

Skillnaden mellan Xperia X och X Performance är främst att Performance har ett snabbare chipset, Snapdragon 820 mot Snapdragon 650, och är vattentät. I gengäld är X lite tunnare och lättare.

Xperia XA käns lite som den som inte riktigt passar in i serien. Med sin skärm som har väldigt lite ram sticker den ut, samtidigt som den har billigare material och sämre prestanda på nästan allt än de andra två. Men så är prislappen bara hälften eller mindre av priset för de andra.

Alla tre mobilerna får Android M, vilket innebär en del förändringar för Sony. Man skryter fortfarande med två dagars batteritid, men av allt att döma sker det nu huvudsakligen med hjälp av Androids nya funktioner Doze och App Standby, som i stort sett ersätter Sonys motsvarande strömsparfunktioner. Stamina blir i stället huvudsakligen ett strömsparläge när batteriet håller på att ta slut.

Vad gäller systemet i övrigt uppfattar vi främst små skillnader i designen. Låsskärmen hintar till exempel om att det finns något bakom och är halvt genomskinlig så man kan ana sin startskärm bakom. Enligt Rikard Skogberg arbetar man också än mer med smarta tips, som att mobilen tipsar att den har en inbyggd telefonsvarare om man har många missade samtal, eller tangentbordskonfiguration om man trycker fel ofta.

Men mjukvaran är ännu inte spikad. Det är ju trots allt ett drygt kvartal tills den första av mobilerna faktiskt kommer att finnas att köpa.