Annons

Koncept

Så är Sonys smarta tillbehör

Sony utvidgar Xperiaserien till att även innefatta tillbehör till mobilen. Vi har tittat närmare på dem.

Publicerad Uppdaterad

Tre av de fyra (eller fem) tillbehör Sony visar upp i sin monter kallas concept, men enligt Sonys Rikard Skogberg ska det inte tolkas som att det bara är kul teknikskryt utan verkliga framtidsplaner.

- Det betyder inte att de inte kommer att lanseras. De har en intern lanseringsplan, men detaljer i produkterna kan komma att ändras innan de är färdiga.

Men teknikskryt är det likafullt, såtillvida att de visar upp ett batteri av mestadels riktigt imponerande teknik.


Xperia Ear är inte ett koncept, utan kommer i sommar, även om Rikard Skogberg säger att han inte har någon prisindikation alls att gå på. Det är lätt att avfärda det som ett simpelt bluetooth-headset, men ju mer jag tittar på det, desto mer imponerad blir jag.

Tanken är att få så mycket som möjligt av mobilens funktioner utan att ta upp luren. Egentligen samma tanke som med smartklockan alltså, fast kommunikationen sker helt och hållet via tal i stället för display.


Således kan du till exempel ha en startsekvens när du sätter headsetet i örat som gör att det drar igenom väderprognosen och de senaste nyheterna, eller något annat du ställt in den på. Headsetet är för övrigt riktigt bekvämt och stabilt i örat, och klarar av att styra mobilen med röstkommandon, något som för övrigt är något av en gemensam nämnare för tillbehören Sony visar upp.


Xperia Eye känns inte som en lika klockren produkt. Tanken verkar vara att det ska vara en livslogg-kamera, som tar bilder kontinuerligt under hela dagen, även om den också kan videofilma.

Kameran är en 180-graderskamera med Xmor-sensor, men tanken är inte att du ska ta fisheye-bilder utan det som hamnar i kanterna korrigeras av mjukvaran. Den ska ha ett mått av artificiell intelligens och maskininlärning som ska få den att fånga ögonblicken när det plötsligt händer något, till exempel om en ny röst kommer in eller plötsliga ljud hörs.

Det låter i och för sig coolt, men inte tillräckligt coolt för att vi skulle komma på tanken att gå runt med den här hängande från tröjkragen som Sony ger som exempel på användningssätt. Då ska det allt vara nåt betydligt mindre och smidigare.


Xperia Projector är nog den tekniskt mest imponerande av prylarna. Det är en projektor, som klarar av att projicera både på vägg och bordsyta och automatiskt justerar så att bilden blir rätt. Sony vill inte ange någon maxyta, men bordsprojektionen vi tittar på är på 23 tum och riktigt ljusstark.


Det häftiga med projektorn är att projiceringen dessutom blir en pekskärm. Du kan alltså svepa på skärmen, arrangera om bilder och liknande. Precisionen är tillochmed sådan att man kan rita bilder med fingret.


Projektorn är alltså inte någon passiv enhet, utan har ett eget system där appar kan installeras (plattformen vill man inte gå in på i detalj) och kan fungera självständigt utan mobil. Den har egn Wlan-anslutning, och vi misstänker att killarna på Sonys labb ännu inte sagt sista ordet kring exakt vad man kommer att kunna styra med den.


Xperia Agent är en.. Ja vem vet vad det är. Tekniskt sett är det också en projektor, som antingen kan projicera på bordsytan eller på sig själv likt en virtuell skärm. Däremot saknar den pekfunktionen som Xperia Projector har. I stället ska du prata med den, röststyrning vekar vara det främsta, och kanske enda, sättet att styra den.


Xperia Agent kan också le mot dig och blinka gulligt med de virtuella ögonen och rotera så den kan följa dig med blicken men tack och lov inte röra sig så att den följer dig vart du går. Exakt vilken funktion i hemmet den är tänkt att fylla utöver att skrämma skiten ur dig när du kommer hem sent på kvällen blev jag egentligen aldrig klar över.

Utöver dessa fyra hade man faktiskt ett femte mobiltillbehör, dock inte från Sony Mobile utan från Sony Electronics. RM-X7bt (inte riktigt lika självbeskrivande namn som de övriga produkterna) är ett biltillbehör till bilar utan Bluetooth-stöd. 


Man kan säga att du limmar fast en ny knapp på instrumentpanelen i din bil, som du kan använda för att fjärrstyra olika funktioner på mobilen. Något som förvisso passar betydligt bättre med ergonomin i bilen än en pekskärm i dryckesstället.

Själva knappen drivs av ett knappbatteri som ska räcka i ett år, och kommunicerar via IR med en mottagarenhet (tydligen är det inte så petigt att enheterna kan se varandra, när vi talar IR i en bilkupe är det svårt att misslyckas.) Denna kommunicerar i sin tur med mobilen via Bluetooth.

Likt LG:s mobiltillbehör imponerar Sonys med sin bredd, och kanske ännu mer än LG med sin tekniska innovation. Däremot hade vi gärna sett sony haka på VR och 360-kameravågen också, så man inte ska behöva välja mobilmärke efter om man kan få Virtual Reality. För om vi får tro mässan så är tekniken nu på väg att slå igenom till mainstream.