Provfoto med osynlig kamera

Tredje generationens under skärmen-kamera i ZTE Axon 40 Ultra

På MWC-mässan visar ZTE tredje försöket med selfiekamera under skärmen.

Publicerad Uppdaterad

Det är i telefonen ZTE Axon 40 Ultra Limited Edition som vi får bekanta oss med den nya kameran. ZTE var först med selfiekamera dold i skärmen och sedan dess har till exempel Samsung i sina Fold-modeller följt efter. 

När jag börjar använda telefonen skymtar mycket riktigt ingen selfiekamera i skärmen och telefonen känns snabb. Den drivs av Snapdragon 8 Plus Gen 1. ZTE Axon 40 Ultra säljs inte i Sverige och det här är en telefon med en hel del kinesiska appar förinstallerade. Här finns dock även Google Play-butiken så det handlar om telefon även användbar i Europa. 

Kamerorna på baksidan består av tre stycken och alla är på 64 megapixel. Ett snabbt test avslöjar dock brister i så väl skärpa som färgåtergivning och när jag zoomar. Telefonen har 3,5 gångers optisk zoom och kamerorna på baksidan samlas i en upphöjning, vilket tydliggör att det här handlar om Ultra-modellen i limiterad upplaga, till skillnad från vanliga Ultra som har en distinkt kamera-ö och lanserades några månader tidigare. 

Självklara frågan efter att ha testat de bakre kamerorna är så klart hur selfiekameran är. ZTE:s första generation selfiekamera dold i skärmen fick mycket kritik för sin bristande bildkvalitet. När jag tar en selfie så får jag se en kort animation som markerar var kameralinsen är, för att jag ska kunna titta rätt in i den. Jag kan snabbt konstatera att bilderna från selfiekameran håller låg kvalitet och det är rimligt att dra slutsatsen att de skuggor och reflektioner som bilderna drabbas av beror just på att kameran är dold i skärmen. 

Jag kan bara i viss belysning och i vissa vinklar ana var kameralinsen är, så på det området har ZTE lyckats. I praktiken kan jag med blotta ögat inte ens ana kameralinsen, det är bara med de starka spotlights som finns i montern som den syns. Men bildkvaliteten från selfiekameran är alltså klart bristfällig så det är den tydliga kompromissen man gjort.