Annons

Elliptic Labs

Ultraljud ger mobilen rörelsesensor

Det är inte ofta man ser en teknik som kan ge mobilen nya funktioner samtidigt som man reducerar antalet komponenter, men norska Elliptic Labs använder ultraljud till just det.

Publicerad Uppdaterad

Ultraljud är ljudvågor i frekvenser över de hörbara, från ungefär 20 KHz till 96 KHz. Det fina med att de är just ljudvågor är att mobiltelefonerna redan har de sensorer som behövs för att kunna registrera ljudvågor: Mikrofon och högtalare. Det krävs en del av signalprocessorn, men dagens toppmodeller har kapacitet för det, och nästa år kommer de att ha sipprat ner till mellanprismodellerna.

Norska Elliptic Labs behöver därför inte utveckla någon ny hårdvara. Tvärtom tar de bort den. Deras inledande affär är att erbjuda mobiltillverkare att kunna ersätta mobilens närhetssensor med ultraljud. Det innebär att man kan ta bort en komponent som kostar pengar och tar värdefull plats i mobilen, och dessutom blir av med en svart prick på mobilens framsida som designers inte tycker om.


Det här är en typ av förslag som mobilutvecklare tänder på, och de första mobilerna med Elliptic Labs teknik väntas komma ut i år. Men det stannar absolut inte där, då Elliptic Labs ultraljudsteknik kan mycket mer än närhetssensorn. Den kan till exempel avgöra avståndet till din hand, eller detektera gester.

Guenael Strutt på Elliptic Labs demonstrerar på en surfplatta hur ikonerna tonar fram från startskärmen när handen närmar sig med påfallande precision. Lite som när fladdermöss undviker att flyga in i grottväggar.

Vad gäller gester, så fungerar de även på avstånd, vilket gör det till en användbar funktion även för internet of things. En demonstration låter mig slå av och på en lampa på drygt 1,5 meters avstånd i den bullriga miljön mässan är. I mer normal kontorsmiljö kan man räkna med att det funkar tvärs över ett rum.

- Gester i sidled är tekniskt mycket svårare att detektera än fram och tillbaka i riktning mot föremålet. Vår lösning är billig, den kan drivas av processorkapaciteten i ett Bluetooth-chipset, påpekar Guenael Strutt.

Han visar ytterligare en demo där man styr en manet i ett spel genom att göra kniprörelser med handen. Och detta alltså utan att man egentligen behöver några nya komponenter i mobilen. Jag har svårt att tänka mig att mobiltillverkarna inte skulle nappa på den här tekniken, och ser fram emot att se den i färdiga produkter i framtiden.