Nokia 8110 4G

Vi har börjat testa Nokias nya banantelefon

Nokia 8110 4G är mer ambitiös än förra årets nygjorda 3310, och därför ännu märkligare.

Publicerad Uppdaterad

När HMD Global på allvar relanserade Nokia som mobilmärke för ett och ett halvt år sedan gjorde man det med ett smart marknadsföringstrick. Bland de släppta telefonerna fanns en ny version av den eviga klassikern Nokia 3310. Som marknadsföringsknep var det briljant, som faktisk produkt var telefonen mer problematisk, även om man tar hänsyn till att det finns fullt legitima skäl till att vilja ha en telefon man bara kan ringa och sms:a med.

På årets Mobile World-mässa försökte man upprepa pr-tricket, denna gång med en ny version av Nokia 8110, "bananmobilen". Det är en modell som inte har samma veteranstatus som Nokia 3310, samtidigt som konstruktionen med den utskjutbara luckan gör den ännu mer apart på dagens mobilmarknad. Det är denna mobil vi nu fått för test.

Nokia 8110 har jämfört med förra årets 3310 fått 4g, vilket naturligtvis inte bör tas som en uppmaning att använda den till att surfa med, även om det går. Mer relevant är nog att använda den som modem till dator eller surfplatta, men telefonen har faktiskt också stöd för röstsamtal över lte-nätet.

Det är långtifrån det enda sättet 8110 är mer ambitiös än 3310. Systemet är nämligen inte längre en vidareutveckling av Nokias featurephonesystem, utan ett helt nytt mobilsystem som heter KaiOS. KaiOS har sina rötter i Firefox avbrutna försök till mobilsystem, och när det lades ner släpptes koden fri som open source. Ur detta har så småningom KaiOS sprungit, ett system som syftar till att ge knapptelefoner smartphoneliknande funktioner. Systemet fick uppmärksamhet i juni efter att Google investerat i företaget bakom det.

Säga vad man vill om Nokias gamla system, men 15 års finputsning gav i alla fall en hyfsat pålitlig användarupplevelse. KaiOS känns vid jämförelse påtagligt ofärdig, i alla fall i den här telefonen. All grafik och text är lite suddig som om den skalats om från annan upplösning. Termen "meddelanden" används både om sms och om notifieringar i systemet vilket förvirrar. En appbutik finns, men twitter är den enda appen utöver en handfull spel. Annars är en av få funktioner man skulle vilja ha från smartphonevärdlen tillgång till chattjänster som Whatsapp eller Facebook Messenger.

Mest påtagligt är dock att den gamla snabbskrivningsfunktionen T9 försvunnit. Någon form av ordförslag ska finnas, men inget händer när jag slår på det. Om jag ska försöka skriva "hej" snabbt genom att trycka på ghi, def, och jkl blir det bara gdj och inget annat. Jag föreställer mig att detta borde vara en dealbreaker även för de mest hängivna anhängare av knapptelefoner.

Om man betraktar Nokia 8110 som produkt, och inte bara som ett marknadsföringsknep eller ett väldigt dyrt partytrick, är den problematisk. Prislappen på 800 kronor gör att du kan hitta en acceptabel smartphone för nästan samma prislapp, eller varför inte fyra stycken Nokia 105? Nokia 8110 är rätt stor och tung för en knapptelefon, inte mycket mindre till volym än Nokias smartphone 3.1, och ingenting i konstruktionen osar lyx. Luckan är rätt klen och känns som den lätt kan gå sönder, och knapparnas tryckkänsla är inget att skryta om. Själva idén med att lägga till smartphonefunktioner till en knapptelefon är förmodligen egentligen främst motiverad av att få ner prislappen för dessa funktioner i utvecklingsländer, men då måste 800 kronor rimligen vara för mycket.

Är ni trots detta sugna på en Nokia 8110 4g? Skriv gärna och motivera! Vi lovar att ta hänsyn till synpunkterna i den slutliga recensionen.