Annons

Cat S60

Vi har känt på mobilen med IR-kamera

Cat har en mobil med värmekamera på gång, vi har kollat in hur det funkar.

Publicerad Uppdaterad

Cat, eller egentligen Bullit Group som licensierar varumärket Cat från tillverkaren av bulldozers, har gjort sig kända som en pålitlig tillverkare av ruggade Androidmobiler som kanske inte levererar toppmobilprestanda men i alla fall fullt habil sådan, i ett rejält tåligt skal.


Med Cat S60 har man däremot hittat en ny funktion att bygga in, och dessutom en genuint användbar sådan, när telefonen fått en IR-kamera från FLIR.

IR-kameror har hittills varit svåra att bygga in i mobiler eftersom de måste isoleras från mobilens egen värme, men hur det nu är tycks man ha fått bukt med det, för Cat S60 är visserligen lite stor och bulkig, men inte värre än Cats andra modeller.


IR-kameran gör oss inte besvikna, den fungerar riktigt bra, den klarar av att se värme på upp till 30 meters avstånd och upplösa den i detalj på 15 meter. Temperaturen kan mätas upp till 100 grader. Med kamerafunktionen kan du samtidigt ta en vanlig bild och svepa över skärmen så du ser precis var värmekällorna är.

Det här kan vara en genuint användbar funktion till exempel för installatörer av el och vvs som behöver felsöka, så det är inte bara en cool gimmick, men det är även i övrigt en intressant telefon.


Cat har ruggat till det extra mycket denna gång, med vattentålighet ner till fem meters djup. För detta finns det två små spakar som fäller ut luckor som fysiskt skyddar mikrofonen och högtalaren, annars är den bara vattentät till 2 meter.

I övrigt behöver mobilen inte heller skämmas, med Android 6.0, chipsetet Snapdragon 615, 3 gig RAM och full HD-skärm. Kvalitetskänslan är dessutom ett klart steg upp från vad vi sett från Cat. Baksidan är visserligen fejk-kolfiber, men ramen är i aluminium och riktigt snygg. Telefonen är tjock, men känns inte så hemskt tung i hand. Sim-kort och minneskort sätts i innanför en liten lucka på baksidan.

Prislappen är på 649 euro, och för det känns det som den borde kunna locka fler än bara yrkesmänniskor.