Allt utom skalet imponerar

Vi har provkört Galaxy S5

Det var mycket nytt med Samsung Galaxy S5 under kvällens presskonferens och nu har vi hunnit kika på både telefonen och de nya Gear-klockorna.

Publicerad Uppdaterad

Det känns som om Samsung har tittat på mer eller mindre alla klagomål som fanns kring Galaxy S4 och försökt rätta till dem i S5. Knox är bättre, det finns ett barnläge, luren är vattentät, hälsoappen har uppgraderats rejält och så vidare.

Sämst är känslan
Utseendemässigt tar den även hand om ett problem med Galaxy S4, nämligen att den var för lik föregångaren S3. Den nya perforerade baksidan särskiljer sig från det mesta Samsung gjort och det på ett positivt sätt. Känslan är däremot en besvikelse, eftersom det handlar om samma trista plastkänsla som Samsung numera är världsberömt för. Antagligen vill de rätta till det med den beryktade metallmodellen som ska komma senare, men den största besvikelsen med S5 är just känslan.

Mycket positivt, mindre påträngande
Annars är det mesta positivt. Pulsmätaren har i alla fall potentialen att vara mer exakt än det kamerabaserade alternativet och till den har hälsotjänsten som sagt fått ett rejält ansiktslyft. Utöver att vi måste leva med Samsungs magasinwidget (som går att stänga av dock) har gränssnittet förändrats en hel del sedan sist också. Nu känns det väldigt avskalat jämfört med fjolårets modell, vilket på alla sätt är positivt. De flesta funktioner från förra året finns kvar i menyerna, men är inte alls lika påträngande som sist.

Kameran och fingeravtrycksläsaren var lite svåra att testa i mässmiljön, men så långt vi kunde se verkar kameran riktigt lovande. Fingeravtrycksläsaren får vi lov att återkomma till (Samsungpersonalen blev ytterst upprörda när vi försökte ställa in den efter vårt finger). Även barnläget verkar riktigt lovande för de som har yngre familjemedlemmar, även om det tillintetgör hela poängen med Galaxy Tab 3 Kids i samma veva.

Bortsett byggkvaliteten är det ändå en riktigt positiv känsla vi får av Galaxy S5, betydligt bättre än när vi såg föregångaren första gången.

Galaxy Gear 2 och Fit
Positivt är även intrycket av Galaxy Gear 2 och Gear Fit. Den senare är förvånansvärt snygg och sitter riktigt bra runt handleden. Menysystemet är helt annorlunda mot både Gear 2 och första Gear, men samtidigt väldigt enkelt att använda då menyknapparna hela tiden syns.

Gear 2 känns som om den tappat ungefär hälften av midjemåttet, vilket är riktigt bra då föregångaren var rätt klumpig. Batteritiden sägs fortfarande inte vara lysande, men ändå bättre. Den nya hemknappen gör navigeringen betydligt enklare än tidigare också. Samtidigt ska det bli riktigt kul att testa fjärrkontrollsfunktionen i en lite lugnare miljö och kameran sitter på en plats där det känns som om det faktiskt borde ha suttit hela tiden.

Kort och gott fick vi se några riktigt spännande prylar från Samsung idag som vi garanterat kommer att återkomma till närmare inom en snar framtid.