Ingen glipa

Vi känner på vikbara Honor Magic Vs med tydliga Huawei-arv

Honors vikbara släpptes redan i slutet av förra året, men nu har vi fått möjlighet att titta närmare på den då den släppts globalt.

Publicerad Uppdaterad

Det är framförallt konstruktionen och det tydliga Huawei-arvet som är påtagligt när vi tittar på Honor Magic Vs. I samband med att Huawei drabbades av de amerikanska sanktionerna och inte längre fick använda Googles appbutik knoppades Honor-varumärket av och har sedan dess agerat självständigt. Det innebär att de kan ha telefoner med 5G och chipset från Qualcomm och att de har kvar Google Play.

I Sverige är ju Samsung rätt dominerande inom vikbara med sina Flip och Fold även om även Motorola har sin Razr. Honor Magic Vs är Honors motsvarighet till Samsung Galaxy Z Fold, men med den främsta skillnaden då att här finns inget glapp mellan halvorna när den är ihopfälld och i uppfällt läge så är inte vecket särskilt påtagligt. 

Den stora, vikbara skärmen är på 7,9 tum och den yttre är på 6,45 tum. Det är framförallt i dessa skärmar med gränssnittet Magic OS som man märker arvet från Huawei. Kvalitetskänslan i enheten är bra och även om man inte kan dra några slutsatser om hållbarheten så här snabbt så känns den förtroendeingivande. Vi har tidigare haft positiva upplevelser av flera vikbara telefoner som vid ett första intryck överträffar Samsungs försök.

I Sverige har Honor ingen försäljning, sedan flera år tillbaka och inga uttalade planer finns heller på att etablera sig på nytt i Sverige. I till exempel Finland har Honor inte bara försäljning utan även en betydligt starkare ställning, men denna vikbara modell säljs inte på Honors webbplats där och inte heller i till exempel Storbritannien, Tjeckien eller här i Spanien där MWC-mässan är. I Ryssland däremot och på Honors kinesiska sajt finns Magic Vs till försäljning och MWC-mässan innebär modellens globala lansering efter att ha funnits tillgänglig enbart i Kina.