Phablets, armband och spel

Vi kollar in Huaweis nyheter

Huawei släppte en hel del intressant under mässan, där aktivitetsmätaren Talkband tar en helt ny spinn på konceptet med kroppsnära teknik.

Publicerad Uppdaterad

Huawei Mediapad 7 är den av företagets nyheter från mobile World Congress som fått mest uppmärksamhet, just för att Huawei kallar plattan för världens tunnaste sjutumsplatta. Tunnheten känns förvisso av och byggkvaliteten är riktigt hög genomgående, men det är snarare tanken bakom den som är mer intressant.

Trots att Huawei kallar båda sina nya surfplattor för just surfplattor faller de mer in i kategorin phablets, då du kan ringa med dem. Sjutumsmodellen har faktiskt mikrofon och hörsnäcka placerat som på en vanlig telefon så att du kan ringa som vanligt med den om du måste.

Mediapad 8 skippar högtalare och mikrofon på det sättet, men har stöd för samtal ändå. Här ligger istället fokus på mediakonsumtion, främst med de frontriktade stereohögtalarna på framsidan. Byggkvaliteten här är likvärdig med sjutummaren, även om den inte är riktigt lika tunn och de båda kamerorna inte har fått riktigt samma omsorg.

För att inte se helt vansinnig ut på stan när du sköter samtal via sju- eller åttatummaren kommer Talkband fint in i bilden. Det är i grund och botten en handledsbunden aktivitetsmätare med maffiga två veckors standbytid. Till skillnad från alla andra som vi pratat med på mässan har dock Huawei inte kommit speciellt långt vad det gäller öppenheten i de data som samlas in, utan det är bara företagets egna app som bandet är kompatibelt med.

Den riktigt roliga funktionen ligger dock i namnet. Den övre delen av bandet kan nämligen kopplas loss för att fungera som ett bluetooth-headset. Det känns som ett riktigt bra sätt att både förvara ett headset på, tillföra en unik funktion och samtidigt lösa samtal på ett vettigare sätt än högtalartelefonen i exempelvis Gear 2.

På telefonsidan kommer Huawei med Ascend G6, som är nya toppmodellen. Prestanda och 4G är fokus, samtidigt som de nästan ber om ursäkt för att den är en millimeter tjockare än förra toppmodellen. Telefonen i sig känns riktigt gedigen att hålla i och det ska bli spännande att se hur den presterar när den släpps.

Till plattorna och telefonen har Huawei även ett nytt gränssnitt för att särskilja sig lite. Det mesta är ganska subtilt implementerat, men deras förenklade läge sticker ut. Precis som Big Launcher, Samsungs enkla läge och LG:s motsvarighet handlar det om ett skal av extremt förenklad modell för att ovana användare inte ska känna att det är ett allt för stort och läskigt steg att gå över till en smartphone. Huaweis enkla läge ser ut att passa de som ser lite sämre då alla ikoner och textbitar är rejält uppförstorade mot normalt.

Avslutningsvis hade de lite skojigheter som än så länge inte är planerade för Sverige. Dels handlade det om en Androidbaserad spelkonsol i samma anda som Mad Catz Mojo, med tillhörande kontroller. 

En annan intressant pryl var en av deras mediaspelare som de tagit fram i samarbete med Google. Den kör något Huawei kallar för fjärde generationens Google TV, vilket låter riktigt intressant då Google själva inte pratat något om det ännu. Tyvärr var den inte uppkopplad mot något, så vi kunde inte se några exempel på mjukvaran i det läget.