Annons

Av kvinnor, för kvinnor

Vi kollar in Omate Lutetia

Omate har sadlat om och gör numera smarta klockor istället för hela Androidtelefoner i klockform. Lutetia är deras första modell som designats av kvinnor, för kvinnor.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare i år presenterade Omate sin andra produkt i företagets historia, Omate X. Där handlade det ”bara” om en smart klocka som visar notifikationer från din telefon (både Android och Ios). Det skiljer sig en hel del från Omate Truesmart, klockan som körde en fullständig version av Android och var helt och hållet fristående.

- Vi byggde klockan, anpassade frekvensbanden för alla möjliga olika länder och operatörer och spenderade en hel del tid på att bygga upp ett ekosystem kring vårt gränssnitt. Sen kom Android Wear och Samsung Gear S och vi insåg att vi behövde fokusera på något annat.

Det berättar Laurent Le Pen som är Omates VD. Även om han säger sig vara nöjd med att ha sålt strax över 65 000 exemplar av Truesmart låter det inte riktigt på honom som bolaget kommer försöka att upprepa bedriften. Istället har de satsat på en betydligt enklare produktlinje, där Omate X var först ut.

- Den var helt och hållet designad för män och det är också de som har köpt den, förklarar han. Men samtidigt har vi kvinnliga designers i vårt team, så vi lät dem sätta sig och komma fram till något som skulle passa en kvinnlig publik bättre. De fick helt fria händer och jag portade mig själv från deras avdelning tills de var klara.

Resultatet blev Lutetia, som utannonserades igår morse. Utöver att vara betydligt större och tyngre än många damklockor syns det tydligt vilken publik den riktar sig till. Istället för svart och silver kommer den att levereras i silver, guld och rött guld som färgval.

- Med Omate X visste vi att den absoluta merparten som såldes skulle vara den svarta modellen, men här har jag inte en susning vilken som kommer locka flest köpare, berättar Le Pen.

Rent tekniskt är det samma klocka som Omate X och fokus ligger helt och hållet på att få fram notifikationer från telefonen. Du installerar en app på telefonen för att få igång kopplingen, men utöver möjligheten att lägga in väder från Yahoo finns det inga möjligheter till att lägga in fler appar. Det mest avancerade är möjligheten att svara eller neka samtal.

Den version vi fick möjligheten att känna på var tyvärr inte påslagen eller laddad, men efter att ha sett hur en Omate X fungerade vid samma tillfälle kan vi konstatera att det är ganska likt Android Wear, fast mer avskalat. En nackdel som åtminstone Omate X har är att skärmen inte är påslagen hela tiden, som den är hos Pebble eller Sony Smartwatch SW2, men den väcks istället genom en knapptryckning eller rörelse.

Storleksjämförelse mot en Pebble Steel


Klockan kommer att kosta 169 dollar, det vill säga strax över 1 200 kronor. Det är något dyrare än Omate X som ligger på 129 dollar, men så är också materialvalet betydligt lyxigare. Klockan finns för förhandsbokning på Omates sajt och den kommer att nå marknaden under november. Än så länge finns det ingen distributör för Sverige, så vi får förlita oss på onlinebeställningar.