Annons

MWC 2019

Vi provar LG G8 med geststyrning och högtalare i skärmen

I LG G8 Thinq kan du logga in inte bara med Face ID utan även med Hand ID, alltså att kameran känner igen din hand. Vi har testat det och fler andra innovativa tekniker i LG G8 Thinq.

Publicerad Uppdaterad

Under en timme har vi fått möjlighet att uppleva de nyheter som LG G8 Thinq introducerar. Det handlar, precis som med LG:s andra flaggskepp, nya LG V50 om tidiga modeller som inte är helt klara, men just med tanke på det känns de relativt stabila och de funktioner vi testar fungerar som de ska.

Identifierar handflatan

Kameran som gör handigenkänningen möjlig är en så kallad tof-kamera som alltså med stor precision kan mäta avstånd och i det här fallet identifierar den det unika mönstret av blodkärl i handflatan.

Jag testar att lära den min handflata och det gör man genom att sakta föra handen mot telefonen ett par gånger.  När det är gjort kan jag hålla handen över telefonen så kommer jag direkt till startskärmen. Det här fungerar även i mörker, ja det fungerar faktiskt bäst i mörker för att förutsättningarna är bäst då, mängden störande uv-ljus är mindre då. Hand ID liksom de andra sätt där man kan använda geststyrning fungerar dock även när det är ljust.

Styr musik, avvisar samtal och ändrar volymen

Med hjälp av handrörelser ovanför skärmen kan man även styra vissa utvalda appar. Jag kan till exempel avvisa ett samtal genom att hålla handen över och sedan dra den åt sidan. På liknande sätt kan jag pausa musikuppspelning och vrida på handen ovanför skärmen kan jag höja och sänka volymen. I vilket sammanhang det här skulle vara användbart är lite oklart, men Z-kameran som LG kallar den bidrar även för att ge dig bättre selfies med djupinformation och är enligt LG säkrare än ansiktsigenkänning, som telefonen också är utrustad med. För selfies gör kameran att du kan addera virtuella ljuskällor så att du kan få studioljus och så att din hand om du sätter den för ansiktet till och med lämnar en skugga.

Värt att nämna är även att telefonen på baksidan inte har några utstickande kameror utan att de är helt integrerade i den släta glasbaksidan. Jag får testa både en LG G8 med två och en med tre kameror bak och båda varianterna kommer finnas tillgängliga. Vilken version som släpps beror bestäms senare och kan skilja mellan olika länder och operatörer.  Versionen med tre kameror har även 2x zoom i telelinsen medan den med två får möja sig med standard och vidvinkel.

Skärmen är högtalaren

Ytterligare en spännande nyhet i LG G8 är att det på framsidan inte finns någon synlig högtalare. LG gör sina egna oled-skärmar, så väl till tv-apparater som till mobilerna och här använder de oled-displayen som högtalare. Ljudresureserna är bra och vi får höra att det fungerar även om glaset i skärmen skulle gå sönder i en olycka.  

Precis som med det andra flaggskeppet V50 som LG lanserat i Barcelona saknas det än så länge prisuppgifter på LG G8 och det är heller inte bestämt när den kan börja säljas. Utöver de två varienaterna med två respektive tre kameror finns även en LG G8S med lägre specifikationer, men den har vi ännu inte kunnat testa på plats.

Fakta

Allmänt

Modell G8 Thinq

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2019-02-24

Mått 151,9 x 71,8 x 8,4 mm

Vikt 167 g, 82 %

Material baksida Glas

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Snapdragon 855

Tillverkningprocess 7 nm, 131 %

Skärm

Mått 6,1 tum, 93 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Pixeldensitet 564 ppi, 136 %

Typ P-Oled

Minne

RAM-minne 6 GB, 76 %

Lagringsminne 128 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 3500 mAh, 72 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 16 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 2x

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Ja

NFC Ja

IP-klass IP68

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej