Vi har tittat

Xiaomi visar AR-glasögon – styrs med gester i luften

På mässan är glasögonen förvarade i en glasmonter.

På MWC-mässan i Barcelona visar Xiaomi en prototyp av ett par AR-glasögon. Vi är på plats och i montern så finns glasögonen enbart i en glasmonter, så det är inte möjligt att prova dess funktioner i praktiken.

Publicerad Uppdaterad

Det Xiaomi berättar om glasögonen är att de kopplas med en telefon genom att du helt enkelt touchar telefonen mot glasögonen. Då paras de ihop med NFC. Detta och glasögonens kameror gör att du kan styra funktioner i verkligheten genom att göra gester i luften. Det kan handla om att tända smarta lampor hemma.

Du kan även addera virtuella objekt i ditt synfält så att du ser film, läser böcker eller annat och då kan du flytta och styra upplevelsen genom att till exempel scrolla en webbsida och bläddra bokens sidor i luften, med händerna. Xiaomis video nedan visar hur det är tänkt att fungera, men vi har alltså inte kunnat testa i praktiken.

På mässan är glasögonen förvarade i en glasmonter.

Glasögonen har ett läge där glasen är svarta så att du helt kan koncentrera dig på den virutella upplevelsen, och ett annat där du kan se igenom glaset och då även se omgivningen och virtuella objekt pålagda i den.

Glasögonen kallas Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition men det är alltså enbart en prototyp och det är oklart hur långt bort konceptet är från en faktisk lansering och försäljningsstart.

En lite närmare titt får vi när Xioami delade med sig av bilder på glasögonen: