Det absolut viktigaste på en surfplatta är tveklöst skärmen, för egentligen är ju en surfplatta en enda stor skärm och inte så mycket mer. Till vår stora glädje verkar det som om samtliga tillverkare har förstått samma sak, för det är genomgående en väldigt hög kvalitet på skärmarna i testet. För bara ett år sedan var det inte ovanligt att billigare skärmtyper dök upp även i lite dyrare surfplattor, vilket gav både usel färgåtergivning och riktigt dålig betraktningsvinkel.
Skärmkvaliteten på vilken som helst av skärmarna kommer egentligen inte att göra någon besviken och detsamma gäller sensorerna som uppfattar pekningar. I bottenskiktet ligger dock Toshibas AT200 där vi upplever skärmen som en aning mörk, strax följd av Acer A200, där färgerna är lite mättade.
Annons
I den andra änden finns Apples nya Ipad, som dels har en upplösning på nästan det dubbla mot konkurrenterna och dels erbjuder ruskigt bra bildkvalitet. Den enorma mängden pixlar gör också sitt för att ge en skärpa som är helt oöverträffad.
Annons
Bland Androidplattorna gör Asus inget dåligt jobb, särskilt med Transformer Prime som ger riktigt bra bildkvalitet och skärpa. Även Padfone, sitt udda bygge till trots, levererar en bra upplevelse. Motorolas Xoom 2 har precis som nya Ipad och Transformer Prime begåvats med IPS-skärm, men utmärker sig inte direkt över de andra plattorna i testet. Samsung å sin sida har vräkt på färgerna en aning för mycket för att placera sig högt upp medan Sonys Tablet S gör ett bra jobb utan att egentligen utmärka sig någonstans.
Vinnare i kategorin: Nya Ipad
Uppkoppling och surf
Den här kategorin gör att Androidplattorna känns ganska spretiga. Det verkar nämligen vara någon slags regel att 3G är något konstigt som bara enstaka modeller får ha och att dessa gärna hålls i skymundan. Nästan samtliga surfplattor med Android har nämligen versioner med plats för simkort, men dessa säljs antingen inte i Sverige eller så har de minsta möjliga lagringsutrymme samtidigt som prispåslaget är något i hästväg. Istället är det wlan som gäller för nästan samtliga av de modeller vi fått in för test.
Asus Padfone är undantaget eftersom det är en telefon i grund och botten, så simkort finns med redan från början. När den agerar surfplatta finns ett tillbehör som är en kombinerad pekpenna och headset att köpa till, för du vill knappast använda en tiotumsplatta som telefonlur ute på stan.
Även Samsung trycker lite mer på det mobila surfandet, då de erbjuder plats för simkort i sin standardmodell. Däremot saknas lite mer standardiserade uppkopplingar på trådad väg, eftersom det måste till en specialadapter för att få ut hdmi-signal ur Samsungs platta.
Detsamma gäller Ipad medan Acer A200 och Sony Tablet S helt saknar möjligheten. Asus båda plattor och Toshiba AT200 är dock begåvade med varsin mini-hdmi-port. Motorola erbjuder såväl hdmi-utgång som 3G i vissa modeller, men även en ir-port för att kunna fungera som fjärrkontroll. Snålt nog ingår dock ingen app för det sistnämnda.
Nya Ipad hade kunnat vinna en promenadseger eftersom den faktiskt är utrustad med 4G-uppkoppling (de modeller som har mobilt nätverk vill säga), men tyvärr är det inte rätt frekvenser för att det hela ska fungera i Sverige, utan vi får nöja oss med 3G medan amerikanerna får surfa i 4G-hastigheter med sina Ipad. Å andra sidan är nya Ipad tillsammans med Padfone de enda plattorna i testet med stöd för bluetooth 4.0, och Ipads 3G-uppkoppling har stöd för upp till 42 megabit per sekund vid nedladdning. Ett område där övriga kommer upp i 21 megabit per sekund.
Vinnare i kategorin: Nya Ipad
Gränssnitt och användbarhet
Android 4.0 innebar ett enormt lyft för såväl telefoner som surfplattor när det kommer till användargränssnitt. Mobilerna fick ta del av de bra idéerna från surfplattornas värld och surfplattorna i sig blev av med det ganska förvirrade och röriga intrycket som version 3 av Android, Honeycomb, faktiskt innebar.
Även om Sony Tablet S, Motorola Xoom 2 och Toshiba AT200 ska uppgraderas till version 4 var det inget som kunde erbjudas vid testtillfället. Toshiba och Motorola kör en väldigt ren Android medan Sony gjort en hel del ändringar i mjukvaran för att den ska både passa deras bild av hur en surfplatta ska fungera och bli lite mer lättanvänd.
Tyvärr ligger de båda efter övriga plattor med Android 4.0, som alla känns betydligt mer lätthanterade. Bland de plattorna är skillnaderna inte alltför stora, utan de flesta förlitar sig på hur senaste versionen av Android ser ut i grunden och har som mest gjort några mindre tillägg för användarvänligheten. Acer A200 har gått längst, med Iconia-seriens snurrhjul ständigt lättillgängligt. Med hjälp av snurrhjulet kan du snabbt komma åt genvägar, ta en skärmdump eller bläddra bland olika bokmärken. Det kanske inte tillför så mycket för de flesta, men det är knappast en nackdel heller.
Android har dessutom redan i grunden stöd för widgetar och en hel del andra funktioner som gör att du snabbt kan ställa in vad du vill se på din startskärm och hur. Här står Asus ut lite mer än övriga tillverkare med riktigt snygga widgetar, samtidigt som Transformer Primes rena råstyrka levererar det bästa flytet bland Androids menyer.
Just den biten är något Apples Ipad inte har stöd för men i gengäld känner du aldrig att det är något som behöver pillas med för att det ska fungera. Samtidigt kan det kännas något begränsat med iOS numera klassiska rutnät av statiska ikoner som gränssnitt. Det är det överlägset enklaste systemet att använda, men samtidigt saknas mycket av fingertoppsinformationen som Android erbjuder.
Vinnare i kategorin: Asus Transformer Prime
Prestanda, appar och media
Bland Androidplattor är det en lätt match att mäta prestanda genom olika appar, samtidigt har vi märkt att prestandasiffrorna faktiskt säger en hel del om plattornas snabbhet över lag. Här strandar alla surfplattor med chipset från Texas Instruments, det vill säga Samsung, Toshiba och Motorola, omgående. För det går stundtals riktigt långsamt och plattorna måste ofta stanna upp helt för att fundera en stund innan du kan fortsätta. Övriga plattor presterar ganska jämnt, med Asus Transformer Prime och, något överraskande, Padfone i topp både i prestandatester och ren upplevelse.
Nya Ipad är lite svårare att mäta mot de övriga, men i de webbläsarbaserade tester vi gör slår den samtliga Androidplattor på fingrarna. I och med att iOS fungerar på ett lite annorlunda sätt ger det också ett helt annat flyt i användarupplevelsen.
När det kommer till mediauppspelning erbjuder alla Androidplattor Googles inbyggda videospelare och oftast något eget utöver det. Sony kör hårt på tredjepartsappar för strömmad media, medan Toshiba AT200 slår hårdast när det kommer till inbyggda videospelarfunktioner tillsammans med Samsung Galaxy Tab2 10.1 som båda erbjuder mängder av alternativ för uppspelning av media och då särskilt video.
Nya Ipad är direkt ur kartong inte speciellt mycket att hurra över som mediaspelare. Den fungerar om du ser till att ha rätt format och går via Itunes, vilket känns ganska stenålders. Däremot är det inga problem att hitta appar via App Store som mångdubbelt förbättrar videomöjligheterna och såväl erbjuder extrafunktioner som kringgår Itunes. Detta gäller även för Android, där de bästa videospelarna måste laddas ner från Google Play.
Just apparna är Ipads främsta styrka och det som blåser precis varenda annan surfplatta ur vattnet.
Med tiotusentals appar anpassade eller helt och hållet byggda för Ipad inom alla tänkbara kategorier ligger den helt enkelt vansinnigt långt före. Android å sin sida har inte alls samma stöd för surfplattor som iOS bland utvecklare, utan det rör sig om ett fåtal surfplatteexklusiva appar och ett litet, men växande, antal appar som kan köras på både mobiler och surfplattor (även om mobiltelefonapparna kan köras på surfplattorna också). Just av den anledningen känns iOS tveklöst starkast eftersom det finns så mycket surfplatteanpassade appar som ger en helt annan upplevelse än liknande till en telefon, medan surfplattorna med Android stundtals kan kännas som en förstorad mobilupplevelse.
Vinnare i kategorin: Nya Ipad
Specialfunktioner
Alla plattor försöker utmärka sig på något sätt. Toshiba AT200 genom sitt skal och mediaspelare, Acer genom sin ringmeny och fullstora usb-kontakt och Samsung genom sina tjänster. I den här ronden förefaller nya Ipad ganska tråkig eftersom den egentligen inte har någon speciell yttre gimmick.
Asus Padfone får väl sägas vara en specialfunktion hela apparaten och om tanken på en mobil som kan bli en surfplatta är din grej så vinner den överlägset ronden. Den mer renodlade surfplattan Transformer Prime har, precis som Padfone, en tangentbordsdocka som ger dig ett helt okej tangentbord, musplatta, några extra portar och förlängd batteritid. Den mer anpassade dockan till Prime känns dock betydligt mer välskapt än motsvarande till Padfone.
Sony Tablet S är ensam i bunten om att ha en ir-port inbyggd. Den tekniken har inte synts till på en mobil sedan bluetooth slog igenom som filöverföringsteknik, men i det här fallet används den till något betydligt roligare. Genom en app kan du nämligen använda surfplattan som en vanlig fjärrkontroll till i stort sett vilken pryl i hemmet som helst.
Antingen kan du leta efter din dvd-spelare i en uppkopplad databas med apparatkoder, eller så tar du fjärrkontrollen till din stereo från åttiotalet och lär surfplattan vilka
kommandon som gör vad genom nos-mot-not-programmering.
Tyvärr är appen ganska stel i sitt utförande och upplevelsen är knappast optimal. Även Motorolas Xoom 2 har ir-port för detta ändamål, men ingen medföljande app. Xoom 2 har även begåvats med stänkskydd, så att du inte behöver oroa dig när du spiller morgonkaffet över plattan.
Även om Padfone har fler specialfunktioner tar Transformer Prime hem den här ronden med en tangentbordsdocka som helt enkelt känns mer helgjuten till surfplattan.
Vinnare i kategorin: Asus Transformer Prime
Kamera och byggkvalitet
Det ska sägas på en gång att surfplattor inte direkt är byggda för att ta bilder med. Många klarar av att ta okej bilder, men formatet gör det hela ganska bökigt och bildkvaliteten är oftast bättre hos vanliga mobiler. Alla surfplattor har en bakre kamera av någorlunda kvalitet, utom Acer A200 som helt saknar en sådan. De flesta modellerna har även begåvats med en fotolampa för att kunna lysa upp i mörkare miljöer och samtliga filmar i hd.
Bland de rena surfplattorna ger nya Ipad och Transformer Prime bäst bilder, men den senare har övertaget med fotolampa. Transformer Prime får däremot se sig slagen av Asus egen Padfone, som i dockat läge utgör surfplattans bakre kamera och som levererar aningen bättre bilder både som telefon och platta.
De främre kamerorna, tänkta för videosamtal, går i kvalitetsgrad från katastrof till usel på samtliga plattor och duger enbart till just videosamtal.
Precis som med kvaliteten hos skärmarna så har byggkvaliteten ökat enormt på bara ett år bland surfplattor. Alla, utom Padfone av förklarliga skäl och Acer A200 av mindre uppenbara skäl, har blivit riktigt tunna samtidigt som det mesta av ranglighet och knarrig plastighet försvunnit helt. Nya Ipad och Asus Transformer Prime har renodlade metallskal, medan övriga blandar plast och metall. Asus och Apple drar dock jämn lott med Toshiba AT200, som sticker ut både i design och byggkvalitet.
Vinnare i kategorin: Asus Transformer Prime
Testvinnare: Nya Ipad
Surfplattorna med Android bjuder på många roliga specialfunktioner för de målgrupper som vill ha något väldigt ändamålsanpassat. För de som vill använda en surfplatta till lite allt möjligt står det dock snabbt klart att nya Ipad med dess vansinniga mängd specialanpassade appar helt enkelt är det bästa alternativet. Android har kommit väldigt långt under det senaste året, men skillnaderna mellan det du får med en Androidmobil och en Androidsurfplatta känns inte alls lika stora som det Ipad erbjuder.
Fakta (klicka på tabellen för att se den i full storlek)
Betyg (klicka på tabellen för att se den i full storlek)