Nykrönta kungar

2013 års toppmodeller testade igen: Uppdaterade och billigare

Faktatabell. Klicka för att se i full storlek
Kameraexempel Apple Iphone 5
Kameraexempel Nokia Lumia 920
Kameraexempel LG Google Nexus 4
Kameraexempel HTC One X+
Kameraexempel LG Optimus G
Kameraexempel Samsung Galaxy S3
Kameraexempel Sony Xperia Z
Kameraexempel Samsung Galaxy S3
Kameraexempel Apple Iphone 5
Kameraexempel Nokia Lumia 920
Kameraexempel LG Google Nexus 4
Kameraexempel HTC One X+
Kameraexempel LG Optimus G
Kameraexempel Sony Xperia Z

Du kan spara tusenlappar om du köper en gammal toppmodell istället för en nyare och dyrare. De har fått sänkta priser och uppdaterad programvara, men vilken av förra årets toppmodeller håller fortfarande måttet och vilka gör det inte?

Publicerad Uppdaterad
Faktatabell. Klicka för att se i full storlek
Kameraexempel Apple Iphone 5
Kameraexempel Nokia Lumia 920
Kameraexempel LG Google Nexus 4
Kameraexempel HTC One X+
Kameraexempel LG Optimus G
Kameraexempel Samsung Galaxy S3
Kameraexempel Sony Xperia Z
Kameraexempel Samsung Galaxy S3
Kameraexempel Apple Iphone 5
Kameraexempel Nokia Lumia 920
Kameraexempel LG Google Nexus 4
Kameraexempel HTC One X+
Kameraexempel LG Optimus G
Kameraexempel Sony Xperia Z

Telefoni och data
LTE – eller 4G – gjorde intåg på riktigt i och med förra generationens toppmodeller. Det är bara en telefon som saknar utbrett stöd för 4G, och det är Iphone 5. Visst, du kan surfa i 4G på 1 800 MHz-bandet, men täckningen är begränsad till ytterst få basstationer, och det är inte alla operatörer som använder frekvensen i sina nät. När det gäller wifi har alla modellerna stöd för standarden 802.11a (5 gigahertz), vilket är en fördel eftersom det börjar bli trångt i luften. Ingen av modellerna har dock stöd för supersnabba wifi-hastigheter via 802.11ac – det började dyka upp först hos toppmodellerna under 2013. Gränssnitten till apparna för telefoni och meddelanden skiljer sig åt rejält. Det är Sony Xperia Z som bäst lyckas presentera historik, kontakter, favoriter och grupper på ett sätt som är enkelt att förstå, överskådligt och dessutom riktigt snyggt.

Vinnare: Sony Xperia Z

Multimedia
Lumia 920, Nexus 4, Optimus G och Iphone 5 har alla IPS-skärmar, men det är Apple som lyckas leverera testets bästa skärm med naturlig färgåtergivning, kanonbra ljusstyrka och god svärta. Galaxy S3 är en stark utmanare med sin super-AMOLED-skärm, men färgerna känns aningen överdrivna och onaturliga. När det gäller kameror presterar alla telefoner okej under goda ljusförhållanden. Det är sämre ställt om du fotar när det är mörkt. Då är det egentligen bara Lumia 920 och Iphone 5 som gör bra jobb. Detsamma gäller rörlig bild. Exempelvis spelar Xperia Z in video i full HD-upplösning, men bildkvaliteten blir ofta grynig och brusig. Flera av kamerorna har häftiga funktioner (som seriebildtagning och ansiktsigenkänning), men det som spelar roll är bildkvaliteten. Vinnaren blir därför Iphone 5, eftersom kameran (och skärmen) är i toppklass.

Vinnare: Iphone 5

System och program
Android Jelly Bean, Ios 7 och Windows Phone 8 är de tre system som finns representerade i testet. Lumia 920 med Windows Phone 8 har en bra balans mellan smarta funktioner, välgjorda Nokia-appar och ett gränssnitt som känns lätt att förstå. Värt att nämnas är Live Tiles – fyrkantiga paneler som visar upp information från tillkopplade appar, samt Nokia Kör och Here Transit. Problemet är (fortfarande) apputbudet. Det har blivit bättre, men vi får ofta vänta länge på populära appar – som i fallet med Instagram – och nya appar kommer fortfarande först till Ios. Ios 7 är över lag ett stabilt och välkomponerat system. Främsta styrkan är att gränssnittet är tydligt och mycket enkelt att förstå. Nackdelen med Ios är att systemet är stängt, och att Apple täppt de flesta möjligheterna för dig eller apputvecklare att anpassa upplevelsen på en Iphone 5. Skillnaden är stor om du jämför med Android. Systemet är betydligt mer flexibelt. Bland annat kan du enkelt byta ut hemskärmens utseende genom att ladda ner en så kallad launcher, eller använda en app för att komma åt telefonens filkatalog. Problemet med Android är att systemet är splittrat. Dels när det gäller hur bra tillverkarna är på att underhålla äldre telefoner med uppdateringar, dels hur Androidgränssnitten ser ut på de olika lurarna. Bäst är Sony Xperia Z, som lyckas kombinera friheten som Android erbjuder med egna smarta anpassningar – och en riktigt vass kameramjukvara.

Vinnare: Sony Xperia Z

Användarupplevelse
Testets lurar är inte längre det senaste och hetaste, men prestandamässigt är de fortfarande vassare än många av dagens lurar i mellanklassen. Android som system ställer dock stora krav på hårdvaran, och vi kan fortfarande se vissa tecken på fördröjningar i äldre versioner. Det märks bland annat när du skrollar snabbt längst ner på en tung webbsida – Androidlurarna släpar efter lite grann jämfört med Iphone 5. Å andra sidan är valfriheten för användarna oändligt mycket större hos Android än i Windows Phone och Ios. Nexus 4 körs med senaste Android (Kitkat) och lyckas förena valfrihet med snabb respons i menyerna och bra prestanda i webbläsaren. Windows Phone 8 flyter på riktigt fint i Lumia 920. Telefonen känns rapp i menyer, men det tar ofta en liten stund att starta appar. Det hade gärna också fått gå snabbare att växla mellan program. Iphone 5 är svår att betygsätta. Telefonen fullständigt krossar de andra i våra prestandatester. Dessutom är responsen hos skärmen och i menyerna alldeles förträfflig. Samtidigt saknar Ios många av de fördelar när det gäller valfrihet som Android besitter. 

Vinnare: Iphone 5

Material och kvalitet Känslan för detaljer och material hos tillverkaren är avgörande i premiumklassen. När det gäller ”lyx-känslan” är det främst två telefoner som utmärker sig i testet: Iphone 5 och Lumia 920. Iphone 5 känns välbyggd och kompakt med en stark stomme, och baksida i glas och aluminium. Lumia 920 satsar på en tight unibody-konstruktion i plast med knappar i komplementfärger. Galaxy S3 har den minst flärdfulla designen, med en diskret framsida och en baksida med ett löstagbart plaststycke. Vad många missar är att plast har flera utmärkta egenskaper, det är bland annat relativt hållbart. Samsungs lösning med löstagbart bakstycke gör det också möjligt att byta batteriet själv när det behövs. Men när det gäller kombinationen av snygg design och tålighet är det egentligen bara en telefon som sticker ut – Sony Xperia Z. Luren är damm- och vattentålig, vilket är en stor fördel gentemot konkurrenterna. Vinnare: Sony Xperia Z Vinnare: Sony Xperia Z Xperia Z är inte testets billigaste lur. Den har heller inte bästa skärmen. Men i övrigt är Xperia Z fortfarande snygg, smart och väldigt praktisk med sin vattentålighet. 4G, NFC och stabil prestanda gör Z till kungen av förra årets toppmodeller.

Prisutveckling & uppdateringar

Samsung Galaxy S3
Prisutveckling: Från cirka 6 000 kronor (oktober 2012), till cirka 3 400 kronor.
Uppdateringar: Telefonen lanserades med Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich), och fick nyligen Android 4.3 (Jelly Bean). Det ryktas om uppdatering till Android 4.4.2 (Kitkat).

Iphone 5
Prisutveckling: Från cirka 7 000 kronor (september 2012), till 4 900 kronor.
Uppdateringar: Iphone 5 levererades med Ios 6, men fick Ios 7 under hösten 2013.

Nexus 4
Prisutveckling: Från cirka 4 500 kronor (november 2012), till drygt 2 800 kronor.
Uppdateringar: Lanserades med Android 4.2 (Jelly Bean), och har sedan dess fått flera uppdateringar direkt från Google. Ligger i dagsläget på Android 4.4.2 (Kitkat).

Sony Xperia Z
Prisutveckling: Har gått från drygt 6 500 kronor (januari 2013), till att landa på cirka 3 400 kronor. 
Uppdateringar: Levererades med Android 4.1. Har sedan dess fått Android 4.3. Det ryktas om uppdatering till Android 4.4.2 (Kitkat).

LG Optimus G
Prisutveckling: I november 2012 kostade telefonen cirka 5 500 kronor. Nu ligger den på drygt 3 000 kronor.
Uppdateringar: Har haft Android 4.1.2 sedan släppet. Ingen uppdatering verkar vara planerad.

HTC One X+
Prisutveckling: Prislappen för One X+ låg på 6 000 kronor kring släppet i oktober 2012. I dagsläget kostar telefonen cirka 4 000 kronor.
Uppdateringar: Luren släpptes med Android 4.1.1 (Jelly Bean). Sedan dess har inget hänt.

Nokia Lumia 920
Prisutveckling: Från cirka 6 000 kronor (oktober 2012), till 3 000 kronor i dagsläget.
Uppdateringar: Har gått från Windows Phone 8 till uppdateringen Windows Phone 8 Black. Det ryktas om att luren ska få Windows Phone 8.1, men inget är ännu bekräftat.

Telefoner i testet

Samsung Galaxy S3
Prisvärd och med bra prestanda samt har en imponerande batteritid.

Apple Iphone 5
Snabbast och har bästa skärmen – men saknar 4G och är fortfarande dyr.

Google Nexus 4
Billigast och snabbast med Androiduppdateringar. Dålig batteritid och kamera.

Sony Xperia Z
Bra mjukvara och enda vattentåliga. Men skärmen hade kunnat vara betydligt bättre.

LG Optimus G
Snygg och med bra prestanda – speciellt kameran. Dålig på systemuppdateringar.

HTC One X+
Bra design och batteritid. Desto sämre när det gäller det mesta andra.

Nokia Lumia 920
Kamerakungen – utan tvekan. Kan upplevas som något tung och klumpig.