Ricoh Theta S vs. 360fly

Duell: 360-kameror

Både Samsung och LG kommer snart ut med egna kameror som ska filma i 360-grader. Tanken är att du ska kunna se filmerna i ett vr-headset, men vi har testat två vr-kameror som filmar i 360-grader redan nu.

Publicerad Uppdaterad

Vi inleder duellen med att titta på utformningen av de båda kamerorna som är ganska olika och går sedan igenom kategori för kategori. I slutet (på sidan två i artikeln) får du fakta kring varje kamera och sedan dessutom ett par testfilmer och bilder (på sidan 3) så du kan se själv hur resultatet blir.

Komma igång & utformning
Ricoh Theta S
Det är enkelt att komma igång med Rico Theta S. Fromgivningen är taditionell om man kan hävda det i den här färska produktkategorin. Den är i alla fall självförklarande eftersom knapparna har tydliga symboler liksom lamporna och det du inte förstår direkt, som hur du ansluter till telefonen, förklaras i den lilla instruktionsboken som följer med.

360fly
Till viss del beror utseendet på 360fly på att den har ett ganska annorlunda användningsområde jämfört med Ricohs 360-kamera. Faktum är att jag har problem att ens få upp den cylindriska plastförpackningen som 360fly levereras i. Väl inne i förpackningen finns dock en snabbguide som visar på möjligheterna och de är fler här, bland annat inom actionanvändning eftersom 360fly kan vara vattentät, om du stoppar i medföljande gummipluggar i bland annat mikrofonhålet, och levereras med bland annat hjälmfäste.

Ricoh Theta S: 4/5
360fly: 3/5

Vinnare: Ricoh Theta S

Funktioner
Ricoh Theta S
Den stora fördelen med Ricoh Theta S är att du kan filma i alla riktningar och du kan dessutom ta både högupplösta stillbilder i 360-grader och spela in filmer. Naturligt så finns det en kritisk punkt rakt nedanför kameran där de båda linserna inte ser, men det här klarar kameran ändå förvänansvärt bra. Om du har en jämn yta så kan programvaran sy ihop bilderna ändå och ofta är det bara en skugga av kameran du trots allt ser där, betydligt bättre än 360fly på den punkten alltså.

360fly
Utgår man från namnet på kameran kan man lätt tro att den verkligen filmar i alla riktningar, men eftersom här bara finns en lins är det fysiskt omöjligt. Istället får du en svart cirkel i vyn, så du kan alltså inte titta i alla riktningar när du ser på filmen senare. Däremot erbjuder 360fly en hel del som Ricoh inte kan. Det följer med flera fästen, bland annat med klister så du kan sätta fast på hjälm eller på plana ytor. 360 fly är dessutom vattentålig när du pluggar igen mikrofonhålet med den medföljande gummipluggen. 

Ricoh Theta S: 4/5
360fly: 4/5

Vinnare: Ricoh Theta S och 360fly

Ta bilder och filma
Ricoh Theta S
Du kan filma och ta stillbilder med kameran fristående från en mobil, men mobilen tillför inställningar och kontroll över vad som faktiskt kommer i bild. När kameran är på skapar den ett wlan som du ansluter till med telefonen och därmed får kontakt och livebilder direkt från kameran. När du filmar ser du bara en start- och stoppknapp i appen, men när du ska ta stillbilder finns en livefeed. Det finns inte så många andra sätt som man skulle kunna tänka sig för trådlös överföring än just wlan, men en nackdel är att du inte har internetuppkoppling til telefonen eftersom du måste ansluta till kamerans eget wlan manuellt.

360fly
Den enda knappen på 360fly är nästan maskerad, men den led-lampa som sitter bredvid vägleder dig rätt. Ett tryck startar inspelning av film och ett tryck till stoppar den, så det är inte krångligt. Däremot är knappen knappast lätt att hitta om du sträcker dig och ska sätta på kameran när den sitter fast på hjälmen och du inte ser. Det finns massor av färg- och blinkkombinationer på lampan som ytterligare krånglar till det. Precis som på Ricoh-kameran ansluter du via wlan, men en stor nackdel är att du bara kan filma och inte ta stillbilder.

Ricoh Theta S: 4/5
360fly: 3/5

Vinnare: Ricoh Theta S

Bearbeta
Ricoh Theta S
Filmerna direkt från Ricoh Theta S om du tittar på dem när du för över direkt till datorn är runda filmer bredvid varandra, så för att det ska bli en tittbar 360-film måste filerna bearbetas. I mobilappen måste du först när filmen är filmad skicka den trådlöst till telefonens lagring, vilket kan ta en stund. När jag för över film direkt med kabel till Mac OS blir filmen i fel format för att Ricohs programvara ska kunna bearbeta den. Är filmen överförd till telefonen kan du se den i 360 direkt där och skicka vidare till Facebook.  

360fly
Med ett par vr-glasögon som Google Cardboard kan du se dina filmer direkt i 360fly-appen i telefonen, men för att dela med dig måste du först i appen föra över filmen från kameran till telefonens interna minne. När det är gjort kan du sedan dela den direkt till Youtube via Youtubes egen mobilapp, till Facebook eller ladda ner till telefonens vanliga kamerarulle. Just det här att du kan skicka filmerna direkt från telefonen är så klart en stor fördel, men du kan även importera filmer till datorn och redigera filmerna där.

Ricoh Theta S: 2/5
360fly: 3/5

Vinnare: 360fly

Publicera
Ricoh Theta S
Det går att titta på 360-stillbilder på bildtjänster som Flickr och även på Facebook. Utöver det så har har ricoh sin egen sajt som heter theta360.com. Om du postar en bild direkt från  appen till Facebook så blir det i form av en länk till din bild på den sajten. Från appen kan du samtidigt posta även till Twitter och Tumblr, men eftersom det handlar om en länk till Ricohs sajt går den även att kopiera och dela hur du vill.

360fly
Att 360fly inte visar hela 360-gradersvyn förenklar något när det kommer till delning, eftersom det inte är två filmer som ska bakas ihop. När det gäller stillbilder blir det dock sämre, eftersom kameran bara filmar och det enda sättet att få ut stillbilder är att plocka ur filmer du tagit. I appen kan du välja mellan olika vyer som panorama, 360-grader som ser ut som en glob och olika andra beskärmningar. Det fungerar, men bildkvaliteten blir betydligt sämre än vad vi får i stillbilderna från Ricoh-kameran

Ricoh Theta S: 4/5
360fly: 3/5

Vinnare: Ricoh Theta S

Totalbetyg
Ricoh Theta S: 18/25
360fly: 16/25

Vinnare: Ricoh Theta S
Framförallt måste man säga att 360fly och Ricoh Theta S är kameror för olika målgrupper. 360fly ger stora fördelar för dig som vill susa ner för en backe, kanske på cykel eller skidor. Det som avgör är dock att Ricoh är den som verkligen erbjuder foto i alla riktningar så du kan navigera dig runt och inte möta svarta hål.  

Fakta Ricoh Theta S
Mått:
130 x 44 x 22,9 mm
Vikt: 125 gram
Stillbild: 360-graders vy, 5376 x 2688 pixel, iso 100 - 1600
Video: 360-graders vy, 1920 x 1080 pixel
Appar: För Ios och Android samt program för Mac OS och Windows. Till Ios finns ytterligare appar för redigering.
Lagringskapacitet: 8 GB internt
Anslutning: Usb, micro-hdmi, wifi
Övrigt: Användning vid 0 till +40 grader C.
Pris: 3 700 kr

360fly
Mått: 61 x 61 x 61 mm
Vikt: 138 gram
Stillbild: Endast video, men du kan med appen spara stillbidler ur filmer du spelat in. 
Video: 240-graders vy, 1504 x 1504 pixel
Appar: För Iphone och Android samt program för Mac OS och Windows 
Lagringskapacitet: 32 GB internt
Anslutning: USB via laddningsdocka, bluetooth, wifi
Övrigt: Vattentålig enligt standard 5ATM och dammsäker enligt IP6X. Innebär att du kan bada ytligt med den och att den tål damm. Användning vid -20 till +40 grader C.
Pris: 4 000 kr

Exempelfilmer och bild

Stillbild från Ricoh Theta S

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Testfilm från Ricoh Theta S

Testfilm 360fly

Testfilm 2 från 360fly

Stillbild från 360fly (tagen ur film)