Musik med mera

Duell: Jabra Pulse vs SMS Audio Biosport

Hörlurar med inbyggd pulsmätare är nytt på marknaden och vi ställer två tidiga exemplar mot varandra för att se hur de sköter sig.

Publicerad Uppdaterad

Vill du läsa våra separata tester av de här två lurarna hittar du dem på följande länkar
Jabra Sport Wireless Pulse
SMS Audio Biosport

Är du mer nyfiken på pulsband och pulsmätning kan du alltid kolla in vår miniskola om det hela.

Om du vill ha ett mer traditionellt pulsband har vi nyligen gjort en sammanställning av de band vi testat här.


Ergonomi

Viktigt för att lurarna både ska vara bekväma och ändå sitta på plats när du rör dig. Jabra Pulse
Jabras lurar är svårare att få passform med och att få dem att sitta bra. Du har dock både öronkuddar och gummikrokar att välja och växla mellan och såväl bruksanvisningen som appen gör ett fint jobb med att vägleda dig genom passningen förutsatt att du har tålamodet. Den trådlösa designen gör dem däremot mindre känsliga för att ryckas loss under träning.

3/5

Biosport
Gissningsvis är det en lyckträff med designen på hörlurarna och undertecknads öron, men de här lurarna sitter perfekt redan från start. Samtidigt är pluggar och öronkrokar fastsatta i samma del här, så om du behöver prova dig igenom flera varianter så har du betydligt mindre att gå på här än hos Jabra.

3/5

Vinnare: Jabra Pulse

Exakthet
Självklart vill du att pulslurarna verkligen ska visa din rätta puls. Jabra Pulse
Jabra får fram exakt samma medelpuls som vårt referenspulsband från Garmin. När det kommer till exakthet under löprundan påstår den sig ha kollat av pulsen lika många gånger som referensbandet, men den är inte alls lika bra på att plocka hela nedgången i puls under de etapper där det skedde.


4/5

Biosport
Biosport hittade såväl en högre maxpuls som lägre lägstapuls och ett lägre medelvärde för Pulse under passet, dock bara med ett par slag. Däremot är kurvorna betydligt mer fasta här än hos Jabra och inte alls lika villiga att följa det som referensbandet mätte upp. På det stora hela följer den däremot referenskurvan relativt exakt och nära.

3/5

Vinnare: Jabra Pulse

Funktioner – hårdvara
Största skillnaden är att det ena headsetet är helt trådlöst, men därmed måste laddas.Jabra Pulse
Jabra har en hel hög funktioner i sitt headset. Största skillnaden är givetvis att det är trådlöst och därmed både klarar sig utan sladdtrassel och måste laddas. Det finns även en vettig headsetfunktion och NFC för hopparning så det känns inte som om något har fått stryka på foten för att kunna släppa in pulsmätaren.

5/5

Biosport
Lurarna får ström via hörlurssladden och kan inte direkt påstås vara fyllda med funktioner. Det finns en mikrofon för samtal, men för det måste du korkat nog slå om ett litet skjutreglage på fjärrkontrollen för att växla mellan pulsmätning och samtal. Utöver det finns inte mycket till extrafunktioner att prata om här.

2/5

Vinnare: Jabra Pulse

Funktioner – mjukvara Mjukvaran är nyckeln till att du verkligen får nytta av den information som samlas in. Jabra Pulse Jabras Headset identifieras av en hel del appar precis som ett vanligt pulsbälte, även om Runkeeper och Endomondo har ett specialstöd för dem inbyggt. Det finns även en egen löparapp från Jabra som fungerar både som träningsapp och som enormt pedagogisk introduktion till hur lurarna ska passas in och huruvida de faktiskt sitter som de ska. Mycket bra gjort. 5/5 Biosport Inte ett dugg. Manualen nämner lite om hur lurarna ska sitta, men sedan är du lämnad helt åt dig själv med att komma på hur allt ska hänga ihop. Runkeeper är enda appen som har stöd för dem i dagsläget och där har du inga inställningsmöjligheter alls, utan det är bara att koppla in och hoppas att det fungerar. För ett par så pass dyra hörlurar hade vi i alla fall väntat oss en vettig kom igång-guide. 1/5 Vinnare: Jabra Pulse Ljudkvalitet När pulsen väl är uppmätt ska du så klart använda lurarna till musik också.
Jabra Pulse Båda lurarna låter helt okej, men av lite olika anledningar. Jabra kommer från en värld med hörapparater och headsets och vinner därför en del på sin passform för att få ut bra musikljud ur lurarna. Av samma anledning fixar de även absolut bäst talljud från sina lurar. 4/5 Biosport SMS Audio är vana att göra headsets, så att de fixar musikljud med lite klass är inte så konstigt. De vinner en hel del på att inte tappa ljudkvalitet över en trådlös överföring heller, men samtidigt låter det aldrig speciellt fantastiskt när vi försöker prata i den medföljande mikrofonen, utan mest godkänt. 3/5 Vinnare: Jabra Sport Wireless Pulse En optisk pulsmätare kommer aldrig att generera samma exakthet som ett traditionellt pulsband och det är definitivt mer känsligt för störningar i form av inläckande solljus och liknande. Men Jabra har ändå gjort ett rätt bra jobb med sitt första pulsheadset och även om det inte är någon milsvid skillnad i vare sig ljudkvalitet eller exakthet för pulsen känns de 200 kronorna extra som väl spenderade pengar om du vill kunna mäta din puls och lyssna på musik samtidigt under träningspasset. Totalbetyg Jabra: 21/25 Totalbetyg SMS Audio: 12/25

Fakta Jabra Sport Wireless Pulse
Mått: 50 x 24 x 25 mm
Vikt: 16 gram
Passningstid: 260 timmar
Uppspelningstid: 5 timmar
Vattentålig: ja
Webb: www.jabra.se
Pris: 1 795 kr

Fakta SMS Audio Biosport 
Mått: 41 x 21 x 20 mm
Vikt: 24 gram
Passningstid: Ingen begränsning, ej trådlösa
Uppspelningstid: Ingen begränsning, ej trådlösa
Vattentålig: Ja, IPX4 
Webb: www.smsaudio.com
Pris: 1 500 kr