Lurar med stort ljud

Jämförande test: 12 grymma hörlurar

Vi har testat ett dussin vassa musikheadset – både med och utan sladdar.

Publicerad Uppdaterad

En annan detalj med oklart mervärde är sladdens dubbla jordledare i silverbelagd koppar. Trots plastigheten känns konstruktionen tålig och lurarna sitter bekvämt. ­Storleken gör dock att de passar bättre för fåtöljlyssnande än på språng. 

+
Bekväma
Låter bra med klassisk musik

-
Känns billiga på ytan

Material och kvalitetskänsla
Hörlurar ska överleva daglig användning. Det ställer krav på konstruktionen med material, leder och gångjärn. Sony, JBL, Plantronics och Astro får nöja sig med lite lägre betyg – hörlurar från 1 000 till drygt 2 000 kr borde inte behöva kännas så här plastiga. Bose, Jabra och Philips är däremot bra alternativ om lurarna ska vara hopfällbara. Byglarna går att vika, men känns ändå stabila på huvudet. Sennheiser och Bowers & Wilkins har gått all-in när det gäller materialen. Snyggt hantverk från båda märkena, men Bowers & Wilkins tar ut svängarna mer i designen. 

Vinnare: Bowers & Wilkins P5Funktioner
Bland de sladdförsedda lurarna är Philips Fidelio NC1 den mest intressanta produkten med aktiv ljuddämpning och laddningsbart batteri. Det är dock i det trådlösa lägret som vi hittar flest funktioner. Bose har satsat på samtal och har telefonbokskoppling och talsyntes. Astro A38 använder en speciell kodning för att få ned fördröjningarna. Plantronics tar dock hem kategorin genom unika funktioner som mikrofon för omgivningens ljud, automatisk paus när man tar av hörlurarna och rejäla vridreglage för volymen.

Vinnare: Plantronics Backbeat Pro

Ljud
Att kora det bästa ljudet är lite som att välja den snyggaste tavlan – det handlar mycket om personliga preferenser. Om du föredrar lurar som spelar helt neutralt – och vill använda equalizern för att få rätt känsla – kan Bowers & Wilkins P5 vara ett bra val. Jabra och Beats ger mycket ljud för pengarna, även om basen på Beats Solo2 behöver justeras ned en bit. Bland lurarna med aktiv brusreducering låter Philips Fidelio NC1 bäst. Kategorins fempoängare går dock till Sennheiser Momentum som också tillför en egen karaktär.

Vinnare: Sennheiser MomentumTillbehör
För att få ut det mesta av lurarna behövs sladdarna som passar med dina prylar och ett bra fodral för transporten. Här har AKG och JBL snålat. Sladdar ingår, men inga väskor eller adaptrar. Sony, Jabra, Plantronics och Astro skickar med enkla tygpåsar medan Beats, Bose, Bowers & Wilkins, Sennheiser och SMS Audio har satsat på lite bättre väskor. Philips tar dock hem kategorin tack vare en bra och skyddande väska komplett med sladdar och flygplansadapter. 

Vinnare: Philips Fidelio NC1

Vinnaren: Sennheiser Momentum


Sennheiser Momentum kostar några hundralappar mindre än de dyraste lurarna i testet, men levererar trots det utmärkt ljud utan att kompromissa med material eller byggkvalitet. Sitter stadigt utan att det blir för varmt om öronen. Lurarna ansluts med sladd och har en fjärrkontroll som ger flest funktioner tillsammans med Ios-enheter. Mikrofon och svarsknapp fungerar även för Windows och Android. Ljudet saknar ingenting när det gäller detaljer och fungerar bra för alla typer av musik – även med mobilens equalizer avstängd. Hörlurarna finns i tre olika färger – vitt, brunt eller svart – och levereras med en matchande väska. 

I testet:

AKG K845 BT: Pålitligt ljud kombinerat med en massiv och tålig konstruktion.

Astro A38: Trådlöst headset med utbytbara skal och minimala fördröjningar.

Beats Solo2: Stora mängder bas under en färgglad plastyta.

Bose Soundlink OE: Lättviktare där samtalskvaliteten inte har glömts bort.

Bowers & Wilkins P5: Designlurar med äkta material och neutral ljud.

Philips NC1: Laddningsbara men sladdbundna lurar med aktiv brusreducering.

Jabra Revo Wireless: Trådlöst med bra ljud och överkomligt pris.

JBL Synchros E50BT: Stora trådlösa lurar som spelar högt.

Plantronics Backbeat Pro: Tungviktare som stänger ute omgivningen både aktivt och passivt.

Sennheiser Momentum: Ett påkostat bygge i metall och läder som levererar bra ljud från start.

SMS Audio Wireless Sport: Trådlösa hörlurar för träningspasset.

Sony MDR-1A: Plastig utsida, men avancerad teknik under skalet.