Duell i vikbart

Jämförande test: Samsung Galaxy Z Flip 4 vs Motorola Razr 2022

Samsung Galaxy Z Flip är den hittills mest populära vikbara mobilen. Hur klarar sig den senaste versionen mot utmanaren Motorola Razr 2022?

Publicerad Uppdaterad

De vikbara mobiler vi hittills sett har antingen varit normalstora men tjocka mobiler som viks ut till mindre surfplattor eller normalstora mobiler som fälls ihop till ett mer fickvänligt format. Det är den senare kategorin vi tittar på här, och de två modellerna som ställs mot varandra är Samsung Galaxy Z Flip 4 och Motorola Razr 2022. Z Flip är inne på fjärde generationen och Razr på tredje så ingen av dem är nykomlingar. 

Format

Samsung Galaxy Z Flip 4

De vikbara mobiler vi hittills sett har antingen varit normalstora men tjocka mobiler som viks ut till mindre surfplattor eller normalstora mobiler som fälls ihop till ett mer fickvänligt format. Det är den senare kategorin vi tittar på här, och de två modellerna som ställs mot varandra är Samsung Galaxy Z Flip 4 och Motorola Razr 2022. Z Flip är inne på fjärde generationen och Razr på tredje så ingen av dem är nykomlingar. 

Format

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung har haft nästan exakt samma format sedan första Flip: En liten kompakt mobil som viks ut till en någorlunda normalstor mobil med ovanligt långsmal skärm. Telefonen är fickvänlig i hopvikt tillstånd men svår att använda utvikt med bara en hand. Halvorna har en tydlig glipa mellan sig när telefonen är hopvikt. En liten, yttre skärm kan främst användas för att visa tiden och ta selfies med baksideskamerorna. Man har medvetet gjort gångjärnet trögt så att telefonen går att använda i halvt uppvikt läge, men det går då inte att flippa upp den som man kanske skulle tro av namnet, snarare bänder man upp den.

Betyg: 3

Motorola Razr 2022

Motorola har till skillnad från Samsung gjort sin Razr större denna gång, i synnerhet skärmen. Den är 6,7 tum men i normalt 20:9-format. På utsidan sitter en mindre skärm som kan användas för selfies men egentligen även de flesta appar. Telefonen har väldigt lite glipa mellan delarna när den är hopvikt. Gångjärnet är mindre trögt än på Z Flip 4 men på grund av telefonens storlek viker man ändå inte upp den med en hand. Även om Razr 2022 blir lite större och klumpigare både hopfälld och utvikt känner jag spontant att vinsten blir större av att kunna vika ihop mobilen om jag har en större skärm.

Betyg: 4 

Vinnare Format: Motorola Razr 2022

Design och kvalitetskänsla

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsungs design är stram och modern, med det lite kantigare format som är populärt just nu och matta glasskivor på utsidorna. Skärmen har ohjälpligt ett veck i mitten, men gångjärnet har förfinats så att skärmens veck känns väl skyddat av gångjärnets delar. Hela konstruktionen känns robust och även om man fällt ut mobilen till hälften är gångjärnet stadigt. Hela konstruktionen känns förtroendeingivande robust. Telefonen är även vattentät.

Betyg: 5

Motorola Razr 2022

Jag provar de två vikmobilerna på bekantskapskretsen och frågar vilken de spontant föredrar, och alla svarar Z Flip 4. Den vanligaste förklaringen är att Razr “ser gammal ut”. Det är inte en slump utan med flit, eftersom Motorola försöker efterlikna de gamla vikbara knapptelefonerna med namnet Razr från företagets storhetstid på 00-talet. Tanken är god men Motorola har otur i att det formspråk som just nu upplevs som modernt ligger långt från Razrs.

Av utsidornas två halvor är den med skärm helt i glas, men den andra halvan har en utsida av plast. Telefonens gångjärn är helt stadiga när den är utfälld och hopfälld, men däremellan går de att vippa en hel del och känns inte så stadiga. I vecket ligger den tunna plastfilmen som är skärmen helt exponerad när telefonen är halvt utvikt, och man får nästan hålla sig från att pilla på plastfilmen. Även bortsett från risken att man pillar sönder skärmen av rent tvångsbeteende finns här en öppning där grus och sand kan ta sig in i maskineriet om man har otur. Jag skulle inte heller fälla upp mobilen i regn. Även om den har visst skydd mot väta är den inte klassad som vattentät.

Betyg: 3

Vinnare Design och kvalitetskänsla: Samsung Galaxy Z Flip 4

Skärmar

Samsung Galaxy Z Flip 4

Z Flip 4 har en 6,7-tumsskärm precis som Razr, men bara tack vare att den är så långsmal. Skärmytan är alltså mindre här än på Razr. Samsungmobilens skärm är lite högre och mycket smalare än skärmen på Razr 2022 och det är inte ett särskilt praktiskt format. När man tittar på film blir till exempel bilden rätt liten. Annars kan Samsung skärmar, uppdateringshastigheten är snabb och ljusstyrkan utmärkt. Vecket i mitten av skärmen är svårt att missa och skärmen är aldrig helt slät. Den yttre skärmen är liten och duger inte till mycket. Det i stort sett enda man gör med telefonen hopfälld är att ta selfies och blippa betalningar.

Betyg: 4

Motorola Razr 2022

Razr har utfällt en högst normal 6,7-tumsskärm med utmärkt ljusstyrka och uppdateringshastighet. Perfekt för filmtittande tillsammans med de utmärkta stereohögtalarna. Vecket syns, men är inte riktigt lika markant som på Samsung Galaxy Z Flip 4. Uppdateringsfrekvensen är 144 hertz, men utanför spel används bara 120 hertz. Det räcker gott.

Den yttre skärmen har egentligen fullständig funktionalitet och är tillräckligt stor för att det ska vara realistiskt att använda enklare appar. Jag uppskattar till exempel att kunna kryssa av listor i Google Keep eller använda kalkylatorn utan att öppna mobilen.

Betyg: 5

Vinnare Skärmar: Motorola Razr 2022

Kameror och prestanda 

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4 har Qualcomms snabbaste chipset, Snapdragon 8 Plus Gen 1, men det har Motorola Razr 2022 också. Samsung har klämt in ett hyggligt stort batteri i det kompakta formatet och tillsammans med egna strömsparåtgärder i systemet ger det en batteritid i nivå med andra toppmodeller, med en skärmtid på över tio timmar. Huvudkameran är trots sina 12 megapixel och trots att vi inte har någon utskjutande kameraö förvånansvärt bra i både ljus och mörker med utmärkt skärpa och detaljrikedom. Färgåtergivningen är dock lite överdriven. Vidvinkelkameran är enklare och sämre.

Betyg: 5

Motorola Razr 2022

Motorola Razr 2022 har större skärm och mindre batteritid än Samsung Galaxy Flip 4 och det märks på batteritiden. I vårt test får vi flera timmar kortare skärmtid, och det är även en tid som är klart under vad vi är vana vid för nya mobiler.

Huvudkameran är på 50 megapixel men bilderna blir 12,5 megapixel och de extra pixlarna används inte till att ge bättre zoombilder. Man lyckas inte heller få något övertag mot Samsung på andra punkter. Razr är lite sämre på skärpa, kontraster och mörkerfoto, även om skillnaden inte är dramatisk och kameran fortfarande är bra. Razr har lite bättre vidvinkelkamera, med autofokus så att den även kan användas till makrofoto.

Betyg: 4

Vinnare Kameror och prestanda: Samsung Galaxy Z Flip 4

System

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsungs system One UI är en bra variant av Android 12, användargränssnittet är mer genomtänkt än Googles och Samsungs egna tjänster ger ofta mervärde. Ett exempel är Samsung Pay som har stöd för fler banker än Google Pay.

Samsung försöker hävda mervärde med vikbar skärm genom ett särskilt funktionsläge där du får en kontrollpanel på skärmens undre halva när telefonen är halvt uppvikt. Jag är inte övertygad, och egentligen tycker jag bara att det är i kamerafunktionen jag har någon glädje av detta, när jag kan använda telefonen själv som stativ.

Betyg: 4

Motorola Razr 2022

Motorola har en enkel och ren version av Android 12 som är lätt att ta till sig. Den innebär att de egna tilläggen är få, men här finns ändå en del smarta funktioner som att skärmen inte stänger av sig när du tittar på den eller att du kan starta kameran genom att vippa två gånger på mobilen. Det sistnämnda går lite till spillo när du ändå först måste vika upp mobilen för att fota annat än selfies.

Motorola har tagit efter Samsung med ett halvt uppfällt läge och med lika lite begränsad nytta. Däremot har man med framgång lagt en del krut på hur den yttre skärmen ska användas. Snabbgenvägar och paneler gör att du enklare kan se till att komma åt de appar som faktiskt är praktiska att använda på den yttre skärmen.

Betyg: 4

Vinnare System: Oavgjort

Vinnare

Samsung Galaxy Z Flip 4

Det är en rätt jämn kamp mellan de två vikbara, som bägge har fördelar och nackdelar. Razr:s största fördel är att den större skärmen helt enkelt ger mer fördelar men avgörandet fälls av att Galaxy Z Flip är snyggare och mer robust. För i slutänden väljer du nog en vikbar för att det är snyggt mer än för att det ger några praktiska fördelar, och där är Samsung helt enkelt bättre på att väcka och behålla habegäret.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Z Flip 4

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2022-08-10

Mått 165,2 x 71.9 x 6,9 mm

Mått hopvikt 84,9 x 71.9 x 17,1

Vikt 187 g, 95 %

Material baksida Glas

Pris Från 12 290 kr

System Android

Systemversion 12

Chipset Snapdragon 8 Plus Gen 1

Tillverkningprocess 4 nm, 81 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Nej

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,7 tum, 101 %

Upplösning 2640 x 1080 pixel

Skärmformat 22:9

Pixeldensitet 426 ppi, 101 %

Typ Super AMOLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus Plus

Maximal ljusstyrka 1200 nits, 63 %

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 102 %

Andra skärm

Typ OLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus+

Mått 1,9 tum, 36 %

Upplösning 512 x 260 pixel

Minne

RAM-minne 8 GB, 85 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Ja

Upplösning på frontkameran 10 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.2

Wifi Wifi 6

Batteri

Kapacitet 3700 mAh, 75 %

Uppmätt videotid 10 tim, 47 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande laddare Nej

Maximal snabbladdning 25 W, 47 %

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IPX8

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare I Av/på-knappen

Benchmark-tester

Antutu 9 926764

Geekbench 5: CPU Single-core 847

Geekbench 5: CPU Multi-core 3846

Geekbench 5: Compute 6509

Geekbench 6: Single-core 1714, 112 %

Geekbench 6: Multi-core 4197, 99 %

Geekbench 6: GPU 5076, 61 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 61 FPS, 125 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 120 FPS, 142 %

3DMark Wild Life Stress Best 10639, 133 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 4242, 79 %

Google Octane 52313, 132 %

Jetstream 2 122.854, 99 %

Snabb

Cool

Bra skärm

Måste vikas upp för att användas

Ömtåligare än en vanlig mobil

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Razr (2022)

Tillverkare Motorola

Lanseringsdatum 2022-10-25

Mått 167 x 79,8 x 7,62 mm

Vikt 200 g, 101 %

Material baksida Glas

Pris 11500 kr

System Android

Systemversion 12

Chipset Snapdragon 8 Plus Gen 1

Tillverkningprocess 4 nm, 81 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Nej

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,7 tum, 101 %

Upplösning 2400 x 1080 pixel

Skärmformat 20:9

Pixeldensitet 393 ppi, 93 %

Typ Super AMOLED

Typ av skärmglas Okänt

Bilduppdateringsfrekvens 144 Hz, 123 %

Minne

RAM-minne 8 GB, 85 %

Lagringsminne 256 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 13 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 8K

Upplösning på frontkameran 32 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.2

Wifi Wifi 6E

Batteri

Kapacitet 3500 mAh, 71 %

Uppmätt videotid 7 tim, 16 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande laddare Ja

Effekt på medföljande laddaren 30 W, 43 %

Maximal snabbladdning 30 W, 56 %

Övrigt

Tålig Vattentålig

IP-klass IP52

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I Av/på-knappen

Benchmark-tester

Antutu 9 981508

Geekbench 5: CPU Single-core 1311

Geekbench 5: CPU Multi-core 4305

Geekbench 5: Compute 6439

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 53 FPS, 108 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 120 FPS, 142 %

3DMark Wild Life Stress Best 10371, 130 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 4661, 87 %

Google Octane 29812, 75 %

Jetstream 2 87,231, 71 %

Snabb

Cool

Bra skärm

Måste vikas upp för att användas

Ömtåligare än en vanlig mobil

Batteritiden