Motorola, Huawei, Samsung

Kommentar: Vikbara mobiler – Mot framtiden, ett steg fram, ett bakåt

Vikbara mobiler är nu ett något sånär etablerat fenomen. Förutom en rad olika prototyper har vi fått se tre seriösa. Utgångspunkten är densamma men lösningarna skiljer sig åt. Ingen har imponerat.

Publicerad Uppdaterad

De senaste åren telefonerna ofta blivit allt större och en oundviklig utveckling är att de till slut blir för stora för våra händer. Därför gör de vikbara telefonerna entré, för hur skulle man annars kunna erbjuda större skärmar i ett format som inte är större? Idag är så klart prislapparna på de vikbara telefonerna kanske det största problemet. Få vill betala de runt 20 000 kronor enheterna kostar när de fortfarande levererar en upplevelse som är full av kompromisser. Därmed inte sagt att vikbart inte kan vara framtiden, kanske inte i just den form vi sett dock.

Utgångspunkten att leverera en telefon i det hopfällda läget och en mindre surfplatta i det uppfällda läget delar både Samsung med sin Fold och Huawei med Mate X. Motorola väljer istället att, med begränsad prestanda, ge oss en normal stor smartphone som viks på mitten till en liten kvadrat.  För att enheterna i fråga ska vara intressanta krävs utöver det här så klart att de levererar även när det gäller kamera, batteritid, prestanda och så vidare lika bra, eller bättre än de flaggskepp vi redan är vana vid.

Att gå runt med en surfplatta är inte helt praktiskt så utöver att fungera som en surfplatta när det passar vill man även ha full tillgång till funktioner i en stor skärm på utsidan. Först när enheten erbjuder allt det här kan det bli den där efterlängtade mobilen som även fungerar som fullfjädrad dator som det pratats om sedan smartare mobiler först gjorde entré kring millennieskiftet.