Hjälp till självhjälp

Krönika: AI när det är som bäst

Det pratas mycket om att AI ska göra saker åt oss, men det kan också göra oss själva bättre.

Fågelskådning är en stor hobby för mig. När jag är ute i naturen har jag nuförtiden oftast kikaren i ena handen, och mobilen i andra. På mobilen går appen Merlin. Merlin är en av flera appar som med hjälp av maskininlärning kan känna igen fågelläten, och det som gör att jag föredrar Merlin är att den jobbar i realtid. Jag kan alltså låta appen vara igång, och om både jag och appen hör en fågel så kan jag få besked om vad det kan ha varit dirtekt. Och då talar vi inte bara om fågelsång, appen klarar även lockläten från tättingar och liknande. Det vill säga det som icke-skådare uppfattar som en liten fågel som flyger förbi och säger pip.

Merlin har inte alltid rätt, och det begär jag inte heller av den. Vad den ger mig är en second opinion, någon som går med mig och också har en idé om vad det kan ha varit för fågel jag hörde. Det här är viktigt för att jag ska lära mig och bli bättre. Det finns drygt hundra olika vanliga små fåglar som kan flyga förbi och säga pip, jag har inte alltid tankarna på rätt ställe bland dem, och dessutom är det de som inte är vanliga jag verkligen är ute efter. Om något flyger förbi och jag är själv och jag är osäker kommer jag aldrig bli säker, och jag blir därmed inte heller bättre på att känna igen fåglarna. Med Merlin kanske jag känner “aha, just det!”, eller så lyssnar jag på inspelningar och jämför, och håller med eller inte. Oavsett blir jag över tid bättre på att känna igen lätena själv.

Andra fågelintresserade tar Google Lens till hjälp, de fotar helt enkelt av fågeln och får ett förslag på vad det kan vara. Är du botaniskt intresserad blir det lättare. Växten stannar tålmodigt kvar medan du fotar av blad och blommor, och sedan kan du mata in bilderna i appen Plantnet där du oftast får ett exakt svar på vilken art det är.

Poängen med exemplen är att AI här inte används för att göra något åt dig. Det viktiga är ju sällan att veta vad just den fågeln eller växten var för något, utan att lära sig veta det. Artificiell intelligens blir ett pedagogiskt hjälpmedel som gör dig bättre snarare än att ersätta dig. Jag kan inte se varför samma teknik inte skulle gå att överföra på en lång rad andra hobbies och färdigheter. Om du gillar att mecka med fordon borde det gå att bygga upp en databas som gör att du kan spela upp lätet av en motor som trilskas för en app och få ett förslag på vad problemet kan vara. Om du gillar att sticka kan du fota av en tröja och få veta med instruktioner vilken stickteknik som använts och vilket garn. De här apparna kanske redan finns, jag har noll koll på dessa områden.

Det finns ingen anledning till att inte de stora språkmodeller som alla pratar om skulle kunna användas på samma sätt. Ja, du kan be ChatGPT skriva en text på ett ämne åt dig i en viss stil, men syftet behöver inte vara att slippa göra jobbet själv, det kan vara att få lite input på olika sätt att uttrycka dig och sammanställa information som gör att du blir bättre på att skriva.

Jag tror att det här är en förbisedd funktion för artificiell intelligens som vi nog bara har sett början av.