Släcka bränder

Krönika: Samsung måste förklara

Den viktigaste frågan nu för Samsung är hur man ska övertyga kunderna om att problemen med bränder inte berör fler telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Mobilköpare idag gör absolut rätt om de tvekar en extra gång innan de bestämmer sig för en Samsung-telefon. Bevisbördan idag ligger på Samsung som dels måste förklara hur problemen med Note 7 är en isolerad händelse som inte berör andra modeller från tillverkaren, men även hur man agerar för att en liknande händelse aldrig ska kunna inträffa igen. 

Det är svårt som utomstående med begränsad insyn att förstå hur Samsungs Note 7-katastrof kunde inträffa. Bolaget hade vind i seglen efter stadiga kvalitetsförbättringar först i S6- och sedan i S7-serien där design och materialuppsving från S6 kombinerades med vattentålighet och en lyhördhet för vad mer som kunderna saknat i föregångaren. Edge-skärmarna var dessutom en framgång som Samsung var ensamma om att erbjuda, viktigt idag när många smartphones ser förvillande lika ut. 

Note-serien med sin karakteristiska penna har skapat en hel genre telefoner med större skärm, men Samsung har behållit ledningen genom att även addera många extra funktioner med den karakteristiska pennan som tydligast exempel. Försprånget till trots kan man förstå att Samsung ville förekomma Apples lansering av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, men de genvägar man tog på vägen dit tyder på att Samsungs interna kontrollapparat är gravt undermålig. Att det inledande beskedet att batterierna skulle vara syndabocken troligen är felaktigt understryker bara den slutsatsen. 

Vi har sett problem med mobiler från andra tillverkare men Samsungs Note 7-skandal är betydligt allvarligare. Som kund är det naturligt att nu vara misstänksam. Våra farhågor är, får man hoppas, värre än sanningen. Nu måste Samsung redogöra för vad som gick fel med Note 7,  förklara hur tillverkarens andra modeller skiljer sig och framförallt redovisa öppet vilka förändringar man gör internt för att detta aldrig ska kunna hända igen.

På det viset skulle skandalen med Note 7 på lite längre sikt kunna innebära något positivt för Samsung, men vägen dit är lång.