Mobil tycker till

Redaktionens favoriter - december 2016

Vad fångar vår uppmärksamhet mest just nu? Vi på Mobil delar med oss av våra tankar.

Publicerad Uppdaterad

En högtid
Perfektion är svårt att uppnå̊, men förbättringar är alltid välkomna. Mobilbranschen är inte alltid bra på det där, men varje gång som jag märker att en telefon, en surfplatta, ett tillbehör eller något annat vi testat verkligen tar ett steg framåt och erbjuder något bättre så gläder det mig särskilt. Bättre behöver inte ha något med tekniska specifikationer att göra. Ofta är tekniken relativt ointressant. Kan användaren inte uppleva skillnaden mellan det nya och det gamla som en förbättring blir ju förändringen meningslös.

I mobilvärlden kan förändringarna som vi upplever som verkliga förbättringar ta olika uttryck. Det kan handla om rent praktiska saker som verkligen gör våra liv enklare, roligare och bättre.

Ett exempel är utbudet av film, teve, bilder och musik som vi tack vare olika tjänster har tillgängliga i våra mobiler idag. Ofta kan vi dessutom enkelt skicka upp dem på en större skärm de gånger vi har behov av det. Ett mer dagsaktuellt exempel är min egen del är nya telefonen Xiaomi Mi Mix som har lanserats i Kina och som jag hoppas vi får se även här inom kort. Det har pratats mycket om böjbara skärmar de senaste åren, då som nästa stora teknikskifte. Vi har dock inte sett eller hört särskilt mycket om det Mi Mix ger exempel på. Tack vare en rad i sig väldigt imponerande tekniska landvinningar så har man lyckats göra en telefon som nästan helt har sänt sorgkanterna runt skärmen till det förgångna. Här går alltså skärmen ända ut i kanten för att ge mer plats till innehåll utan att telefonen för den skull blir allt för stor. Är det en tydlig förbättring? Ja, om det utnyttjas på rätt sätt tror jag det kan vara just det.
/Erik Mörner
Redaktör, Mobil 

Favorit just nu
Erik Mörner
: Ja, favoriten måste ju bli Xiaomi Mi Mix så klart, även om jag ännu inte sett den livs levande. Vacker. Inte helt säker på att den är särskilt praktisk dock.

Daniel Hessel: Många små detaljer gör en väldigt komplett helhet. Huawei Mate 9 Pro är helt enkelt en trevlig bekantskap som överskuggar vanliga Mate 9 som aldrig kom hit.

Elias Nordling: Android 7 Nougat börjar på allvar synas på horisonten till fler mobiler än Googles egna. Ingen jättestor uppdatering mot Android 6, men trevliga finputsningar.

David Boda: Den konstnärliga kamerafilterappen Prisma har fått mig att återigen ta en mängd bilder med mobilen. Resultaten blir ofta helt fantastiska. Dessutom uppdateras appen ofta med nya funktioner.

Pompom Sönnfors: Det är officiellt nu ”Nokia”-telefoner kommer tillbaka under 2017, den här gången med Android. Nu får vi se om de har kvar det som en gång gjorde dem störst i världen. Blir det svanhopp eller magplask?

Texterna publicerades först i mobil nummer 12 2016 som utkom i början av december