https://www.mobil.se/mobil-business/google-hotas-av-b-ter-i-italien
556885
Säkerhetspolicy kritiseras

Google hotas av böter i Italien

Italienska myndigheter ger Google 18 månader på sig för bättring.

Den italienska motsvarigheten till konkurrensverket inledde tidigare i år en undersökning mot Google gällande hur konceptet med så kallade freemium-appar, där innehåll kostar pengar att köpa till i apparna, hanteras i Googles appbutik. Nu har Google fått ytterligare en italiensk myndighet på halsen.

Garante per la protezione dei dati personali (fritt översatt ungefär: Garant för skydd av personuppgifter), vilket är en italiensk myndighet med uppdrag att granska datahantering hos företag och värna medborgares integritetsskydd, hotar nu nämligen Google med böter om företaget inte ser över sin datahanteringspolicy.

Under 2012 ändrade Google sin policy och slog samman policyn för 60 olika produkter till en och samma policy, vilket gör att datan mellan alla dessa olika tjänster kan sammanköras. En undersökning kring Googles nya datahanteringspolicy där flera europeiska länder var inblandade konstaterade att Google genom den nya policyn bryter mot integritetslagar i flera länder, vilket bland annat resulterade i böter i Frankrike för sökmotorjätten.

Nu vill myndigheterna i Italien bland annat att Google tydligt ska meddela om data samlas in om användarna i kommersiella syften och att Google även ge användarna alternativet att avstå från det. Dessutom kräver man att registrerade användare för Googles tjänster ska kunna be om att få personlig data raderad och att detta ska ske senast inom två månader efter begäran.

Om Google inte går med på de italienska kraven inom 18 månader hotas företaget med böter på en miljon euro, vilket får ses en ganska blygsam siffra i sammanhange med tanke på att Google omsatte över 50 miljarder dollar under förra året. 

Ämnen