https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/4g-t-ckningen-har-blivit-b-ttre
524426
Telenor om 4G till Iphone 5

"4G-täckningen har blivit bättre"

Telenor lanserade nyligen 4G till Iphone 5 - men täckningen är begränsad till landets tre största städer. Nu försvarar Telenor att man släppt tjänsten till kunderna.– Täckningen har blivit bättre, och är nu så pass god att vi känner att vi kan lansera tjänsten till våra kunder, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig hos Telenor, till mobil.se.

I helgen släppte Telenor LTE/4G för kunder med Iphone 5, senaste Ipad (4:e generationen) och Ipad Mini. Men täckningen i 1800MHz-bandet, som används för 4G till Apples enheter, är begränsad och går i nuläget bara att använda i centrala delar av Göteborg, Malmö och Stockholm.

Hur planerar ni att bygga ut täckningen på sikt?

– Det kan jag inte säga något om just nu, utan ber att få återkomma när det blir aktuellt. Det som gäller i dag är att täckningen är begränsad till stadskärnorna i Göteborg, Malmö och Stockholm, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig hos Telenor, i en kommentar till mobil.se.

"En kommersiell lansering blir aktuell när vi anser att täckningen och kvaliteten är tillräckligt god", sade du när Tele2 lanserade 4G till Iphone 5 i april. Har täckningen blivit tillräckligt god nu?

- Vi vill alltid kvalitetssäkra våra tjänster. Där gjorde Tele2 en annan bedömning när man lanserade 4G i april. Men det händer mycket på kort tid. Täckningen har blivit bättre och är nu så pass god att vi känner att vi kan lansera tjänsten till våra kunder. Vi vill dock poängtera att täckningen fortfarande är begränsad. Det är viktigt att inte ge våra kunder fel förväntningar, säger Alexandra Carlsson.

Även om ni poängterat att täckningen är begränsad - känns det rätt att lansera en eftertraktad 4G-tjänst när inte alla era kunder kan ta del av den?

- Vi vill ge våra kunder med iphone 5 mervärdet av att kunna använda 4G om de befinner sig i ett område med den typen av täckning som Apples produkter stödjer, säger Alexandra Carlsson.

Har ni upplevt ett tryck på att lansera 4G via 1800Mhz när Tele2 redan har gjort det? 

– Givetvis finns intresse för detta och det är därför vi nu valt att lansera när vi anser att kvaliteten och täckningen är tillräckligt god, säger Alexandra Carlsson.