https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/aik-lanserar-ett-eget-mobilabonnemang
527509
I samarbete med Telenor

AIK lanserar ett eget mobilabonnemang

På måndagen kom nyheten om att AIK lanserar ett eget mobilabonnemang - "AIK Mobil".- Min känsla är att AIK Mobil kommer att växa sig successivt starkt och därmed bli ett betydande inslag i AIK:s ekonomi, säger Jonas von Kjerrulf.

Det är i samarbete med Telenor som idrottsklubben AIK nu tar ett steg i en ny riktning och erbjuder en helt ny tjänst, nämligen ett mobilabonnemang. AIK har dock inget direktavtal med Telenor utan erbjuder abonnemanget genom operatören Add Logo Telecom.

Månadsavgiften för "AIK Mobil" ligger på 99 kronor per månad. Av den kostnaden går 50 kronor till föreningens verksamhet.  Kostnaden för röstsamtal, sms och mms ligger på 0,66 per minut, 0,99 kronor per sms och 1,99 kronor per mms. Utöver dessa kostnader tillkommer en startavgift för alla samtal på 0,99 kronor per minut, men alla som använder AIK Mobil ringer till varandra utan kostnad. 

Idrottsföreningen har också infört ett slags fastpris i form av en maxtaxa på 299 kronor per månad. I maxtaxan ingår 3 000 samtalsminuter, 3 000 sms och 3 000 mms. 

Maxpott på 60 Gbyte per månad

Det är en sak som gör att AIK Mobil sticker ut från andra mobiloperatörer, och det handlar om kostnaden för mobildata.  AIK:s datapaket sträcker sig nämligen från en datapott på 2 Gbyte per månad för 49 kronor i månaden, till imponerande 60 Gbyte i månaden för 299 kronor i månaden, vilket få andra mobiloperatör kan matcha.

Datapaketet med 60 Gbyte i månaden ger dig en teoretiskt datahastighet på 80 Mbit/s, det vill säga 4G. De lägre datapotterna har datahastigheter som sträcker sig från 32 Mbit/s (40 Gbyte i månaden), till 3 Mbit/s (2 Gbyte i månaden). 

Om du räknar ihop priset för AIK Mobil:s maxtaxa för röstsamtal, sms och mms, och sedan lägger till det största datapaketet på 60 Gbyte i månaden, hamnar totaltkostnaden på 598 kronor. Detta kan jämföras med Telenors XL-abonnemang, som ger dig en datapott på 10 Gbyte tillsammans med fria samtal, mms och sms för 599 kronor per månad.

Viktigt att tänka på är det också tillkommer en anmälningsavgift på 99 kronor för alla som tecknar abonnemang hos AIK. 

Mobil.se ringde upp AIK för att ställa några snabba frågor efter lanseringen.

Hur föddes idéen med AIK Mobil?

- Idéen började ta form för cirka ett, ett och ett halvt år sedan. Det enkla svaret på varför vi startar AIK Mobil är att smarta mobiltelefoner används av mer eller mindre alla i dagens samhälle, och vi tittar hela tiden på nya intäktsmöjligheter för AIK. Att ständigt blicka framåt och vara ledande när det handlar om varumärket är signifikativt med AIK, säger Jonas von Kjerrulf, kanslichef och representant för AIK:s huvudförening, säger Jonas von Kjerrulf, kanslichef och representant för AIK:s huvudförening.

Hur kommer det sig att ni inleder ett samarbete med just Telenor?

- Vi  har förhandlat med andra operatörer innan vi hittade rätt med Telenor som kan erbjuda oss dessa klart marknadsmässiga och fördelaktiga abonnemang. Vi har ett oerhört starkt varumärke och en enorm potential i vår stora och passionerade supporterskara, säger Jonas von Kjerrulf.

Få andra operatörer kan matcha er datapott med 60 Gbyte i för 299 kronor i månaden. Hur skalbar är affärsmodellen - kommer ni kunna hantera om det blir en flodvåg av nya kunder?

- Jag förutsätter att avtalet hålls från båda parter och räknar således med att vi kommer kunna fortsätta leverera den tjänsten oavsett hur många kunder vi får. På sikt hoppas vi att det här ska bli en stor inkomstkälla för AIK, säger Jonas von Kjerrulf.

Hur har responsen på AIK Mobil varit?

-  Det har tagits emot väl bland supportrar. Vi inom AIK tror på en dialog, och tog därför in flera språkrör från våra många supportergrupperingar för att förklara att det verkligen kommer att gynna AIK och att vi har ett väldigt bra avtal med Telenor. Responsen har också varit väldigt god, säger Jonas von Kjerrulf.

Hur stort hoppas ni att AIK Mobil ska kunna bli?

- Min känsla är att AIK Mobil kommer att växa sig successivt starkt och därmed bli ett betydande inslag i AIK:s ekonomi, säger Jonas von Kjerrulf.

En fråga från mina kollegor på redaktionen: Kan man skaffa ett abonnemang även om man inte är AIK:are?

– Alla är hjärtligt välkomna att vara med och stödja AIK:s ekonomi. Viktigt att poängtera är att 50 kronor i månadsavgiften går till AIK:s huvudförening, och alla dessa pengar oavkortat kommer gå tillbaka till våra idrotter, säger Jonas von Kjerrulf.

Tipstack till Fredrick!

Ämnen