https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/d-rf-r-st-mmer-copyswede-teliasonera
527050
Juridisk strid om Iphone

Därför stämmer Copyswede TeliaSonera

En juridisk strid har blossat upp mellan Copysweden och TeliaSonera. Upphovsorganisationen anser nämligen att TeliaSonera måste betala privatkopieringsavgift för alla Iphones som importerats och sålts i Sverige sedan 2009. Därför har man nu stämt operatören.

I dag betalar du en kopieringsavgift till upphovsorganisationen Copyswede varje gång du köper en dator och andra sorters lagringsprodukter som usb-minnnen och externa hårddiskar. 

Men Copyswede har även sedan flera år tillbaka försökt få telekombranschen att betala privatkopieringsavgifter. Detta har dock telekombolagen vägrat att göra.

Därför har Copysweden nu stämt för TeliaSonera på 73 miljoner kronor, en summa som ska täcka den så kallade privatkopieringsavgiften för alla Iphone-telefoner som importerats och sålts av operatören sedan 2009.

Motsäger sig skadeståndskraven

TeliaSonera motsätter sig skadeståndskraven från Copysweden, och lämnade nyligen in ett svaromål till tingsrätten.

– Mobiltelefonen är i första hand ett kommunikationsredskap. Någon ersättningsskyldighet föreligger därför inte, säger Christer Alexandersson, chef för Juridik Sverige på TeliaSonera, till Telekomnyheterna.

Copyswede motsäger dock TeliaSoneras argument om att telefonen i första hand är ett kommunikationsredskap. Detta eftersom upphovsorganisationen menar att alla mobiltelefoner har en lagringsfunktion. Apples Ipad Touch är belagd med privatkopieringsavgift i dag, och eftersom Iphone har samma lagringsmöjligheter bör den också beläggas med samma avgift, säger Copyswede i en kommentar till Telekomnyheterna.

Ämnen