https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/direkts-nd-video-med-din-android
499795
Tester
Fyra live-appar jämförda

Direktsänd video med din Android

Vill du direktsända dotterns fotbollsmatch så att mormor kan se från distans? Eller kanske starta en egen tevekanal fast du inte har någon budget? Inga problem, så länge du har rätt app för direktsänd video i din Android. Vi hård­testar fyra alternativ och utser en vinnare.

Att direktsända video över internet är inte speciellt svårt, inte ens om du bara har en smartphone. Fyra företag som erbjuder lösningar för att direktsända video är Ustream, Justin.tv, Qik och svenska Bambuser. Alla dessa fyra har också utvecklat appar för Android. De är gratis, dock begränsar Qik antalet videor som en gratiskund får ladda upp och erbjuder därför en premiumtjänst med bland annat fritt antal uppladdningar. Utöver vad appen eventuellt kostar får du betala datatrafiken till din operatör om det skulle vara så att du sänder över 3g. 

Gemensamt för de fyra är också att samtliga kräver medlemskap på respektive utvecklares hemsida. Det är också där dina videor i första hand visas, även om de alla låter dig dela videon på p>

Gränssnitt och funktioner

Man kan verkligen inte påstå att någon av de fyra apparna är särskilt invecklad, dock varierar funktioner och inställningsmöjligheter något. Med Bambuser och Justin.tv kommer du direkt in i inspelningsläget när du startar appen. I Qiks och Ustreams fall möts du först av en meny. Med Qik kan du utöver att sända film också videochatta, e-posta en video eller bläddra i ditt videobibliotek. Ustream har inkluderat funktioner för att via appen även kunna bläddra bland andras videosändningar och titta på dem.

Inspelningsläget är i samtliga fall väldigt avskalat, med en knapp för att starta och stoppa inspelningen, samt ytterligare en eller två knappar för andra funktioner, till exempel byta till den främre kameran, dela videon på sociala medier eller läsa chattmeddelanden.

Bambuser sticker ut lite genom att ha fler alternativ ­under »Inställningar«-menyn än de andra, framför allt gällande upplösning och kvalitet på video och ljud. Du kan välja bland fem olika valbara upplösningar och tre olika alternativ kring video- och ljudkvalitet. 

Bambuser kan själv justera upplösningen om du skulle välja att spela in med den främre kameran, då den i regel inte klarar av att fotografera och filma med lika hög upplösning som den bakre. Om du inte har 3g-täckning, utan får nöja dig med exempelvis gsm eller edge, föreslår Bambuser att du ska välja en lägre upplösning för att minska på dina eventuella datakostnader. 

Då de tre andra apparna inte låter dig justera upplösning och liknande, finns heller inte dessa funktioner. En annan fiffig funktion som är exklusiv för Bambuser är att du kan justera fokus.

Det finns även möjlighet att chatta med dina tittare, bero­ende på vilken app du väljer. Med Bambuser kan du bara ta emot meddelanden i appen, inte svara, och med Qik kan du läsa meddelandena först i efterhand. Ustream och Justin.tv, däremot, låter dig både läsa och svara på meddelanden under pågående sändning. Ustream har dessutom en funktion för att genomföra tittarundersökningar genom ja- och nej-frågor.

Undantaget Qik visas antalet tittare på skärmen under pågående sändning, och alla fyra apparna låter dig ange en titel på din sändning.

Apparna är som sagt inte speciellt svåra att använda. Gränssnittet är likartat, men Justin.tv får ett plus för enkla genvägar till chatten, delning och ändring av titel direkt i inspelningsläget, samt att det faktiskt går att svara på chattmeddelanden. Tittarundersökningarna i Ustream kan vara en kul grej och Bambuser utmärker sig med sina inställningsmöjligheter. Just det sistnämnda gör att Bambuser ­ligger snäppet över de andra.

Vinnare:  Bambuser 

Sändningskvalitet

Eftersom det faktiskt är mobiltelefoner och surfplattor vi pratar om så kan man inte riktigt förvänta sig någon enastående kvalitet på uppladdningarna. Kvaliteten får tyvärr bli lidande för att filmen ska flyta på bättre, speciellt om du är uppkopplad på 3g. Över lag är dock kvaliteten på inspelningarna helt okej, även om det för mig blir tämligen uppenbart att Ustream inte riktigt hänger med på den fronten. Bilden blir lite grynig och större pixelfält uppstår. 

Om du är uppkopplad på 3g vill Bambuser gärna att du drar ner på upplösningen, och om man inte gör det så tappar man ganska mycket i sändningskvalitet. Om man väljer att gå på Bambusers rekommendation så används lägsta möjliga upplösning och kvalitet på filmen, och bilden blir då riktigt dålig.

Om man har möjlighet att bibehålla bästa möjliga inställningar i Bambuser så blir det bra bild, åtminstone för att komma från en mobiltelefon. Framför allt funktionen att flytta fokus i bilden är riktigt trevlig och någonting jag saknar hos Bambusers konkurrenter.

Bambusers inställningsmöjligheter är lite på gott och ont. Om man sitter på en wifi-uppkoppling och spelar in med högsta möjliga kvalitet så ser filmerna riktigt bra ut efter omständigheterna. Wifi är dock troligen ingenting du har nytta av när du går på gatan och spontant vill dela med dig av någonting till dina nära och bekanta, och då får du kanske nöja dig med någon av de blygsammare inställningarna (den allra sämsta, om Bambuser får bestämma). Över lag är ändå den kvalitet som du får ut av Bambuser trevligare än hos de andra, i synnerhet Ustream. Och den tidigare nämnda fokusfunktionen hos Bambuser är ett fint plus i kanten.

Vinnare: Bambuser 

Dela ut

Även om standard är att dina videosändningar visas på respektive utvecklares hemsida så är möjligheterna goda att sprida din sändning till andra via sociala medier. Alla fyra apparna låter dig enkelt lägga upp en länk antingen på Face­book eller på Twitter. Qik har även stöd för Youtube och Bambuser stöder även exempelvis Myspace, Tumbler och Foursquare. Om du väljer att dela en videosändning från Bambuser eller Qik på Facebook kan dina tittare dessutom titta på den direkt på din profilsida. Justin.tv och Ustream skickar dig dock vidare till deras egen hemsida för att titta på sändningen. 

Alla fyra apparna kräver dock att du via utvecklarens hemsida har anslutit ditt konto till ditt konto på den aktuella sociala nätverkssidan, vare sig det är Facebook eller Twitter.

Qik och Bambuser har funktionen att du kan ladda upp dina videor i efterhand om det skulle vara så att du inte har internetanslutning eller skulle förlora den under inspelningens gång. Qik har i sin startmeny en genväg till ditt videogalleri, där alla filmer du har spelat in med appen ligger. Där kan du också se om någon av dem inte har laddats upp, något som sedan åtgärdas automatiskt nästa gång du startar appen och har internetanslutning.

Om du med Bambuser väljer att spela in i nedkopplat läge läggs videofilerna på en lista över icke uppladdade filer. Den listan kommer du enkelt åt genom en genväg i inspelningsläget. Bambuser laddar dock inte upp filer själv nästa gång du har internetanslutning utan det får du göra manuellt. Skulle du råka ha flera filer som ligger på listan kan du dock öppna menyn och välja att ladda upp samtliga.

Det är som sagt väldigt enkelt att dela med dig av dina sändningar på sociala medier via samtliga appar. Genomgående är att det finns en snabbknapp i inspelningsläget som du trycker på för att få upp delningsmenyn, där du helt enkelt trycker på en Facebook-logga eller en Twitter-logga, beroende på vilken sida du vill dela på. 

Bambuser gör det ett litet snäpp krångligare. Anta att du vill lägga upp en länk till din sändning på Facebook. Då ska du först trycka på »Dela« för att komma till en meny, där du får välja att du vill dela på Facebook och sedan välja att du vill lägga upp länken på din profil. Om du använder något annat socialt medium får du dessutom gå in i en annan meny och bläddra bland en lista över hemsidor som stödjs av Bambuser. De populärare sidorna, som Twitter, Myspace och Tumblr, ligger dock högst upp.

Qik har dessutom en funktion som låter dig dela med dig av dina sändningar till specifika vänner, som du får lägga till i en slags »Favoriter«-lista. Detta, sammantaget med enkelheten i att dela på sociala medier och att det går att direktsända på Facebook gör att Qik reser sig över de andra på just den punkten.

Vinnare: Qik 

Sammanfattning

Trots över 100 000 nedladdningar på Android Market är ändå svenska Bambuser minstingen i sammanhanget, då de andra tre har klättrat över miljonstrecket. Men det är faktiskt uppstickaren som står sig bäst i konkurrensen.

Alla fyra apparna bjuder på en ganska enkel användarupplevelse, med generellt sett få alternativ och ett avskalat gränssnitt. Ustream och Qik bjuder på lite fler alternativ än att bara sända video, och Ustream utmärker sig där genom att även låta dig bläddra bland andras videosändningar ­direkt i appen.

Bambuser är den enda av de fyra som låter dig ändra upplösning och kvalitet på video och ljud, och du kan även förflytta fokus när du filmar, en funktion som de andra saknar. Qik matchar dock Bambuser med funktionen att kunna ladda upp filmer i efterhand om du skulle sakna internetanslutning.

Videokvaliteten är kanske ingenting som man hoppar jämfota över, och hd-fantaster har inte mycket att hämta här. Kvaliteten varierar lite från app till app och det blir snabbt tydligt att Ustream, med en usel bildkvalitet, inte kan mäta sig med de andra. På den här punkten är Bambuser att föredra då man med bästa möjliga inställningar får en fin bild, även om Qik inte är långt efter. 

Delning på sociala medier är något som alla fyra utvecklare har integrerat i sina appar, med varierande resultat. Att lägga upp en länk till din sändning på Facebook eller Twitter går oftast på två knapptryckningar. Qik är den app som gör det allra enklast, och den låter dig även dela med dig av sändningen till specifika vänner via din telefons kontaktlista.

Det blir i slutändan ett par plus i kanten till Bambuser för gränssnittet, inställningsmöjligheterna och bildkvaliteten, även om Qik är ett fullgott alternativ.

Sammantagen vinnare: Bambuser 

Ämnen