https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/telenor-stryper-datam-ngden-i-4g
522822
Följer Telia i spåren

Telenor stryper datamängden i 4G

(UPPDATERAD 14.00) Telenor har nu kraftigt strypt den mängd data man kan ladda ner varje månad via mobilt bredband från ca 80 GB/månad till 12 GB/månad som mest. Tidigare har även Telia gjort samma sak.

När nu 4G ingår i de flesta mobila bredbandsabonnemang är det inte längre hastigheten som är den stora flaskhalsen utan mängden tillgänglig data. Samtliga operatörer sätter en gräns på hur många gigabyte data man får ladda ner eller skicka per månad för att hindra att näten överbelastas. Ju mer man betalar för sitt mobila bredbandsabonnemang, desto större datapott.

Telenor var tidigare det ställe man vände sig om man ville ha stor datapott. I marknadsföringen hävdade man att man var ensamma om att ha obegränsad datamängd, men i praktiken förbehöll man sig rätten att strypa datahastigheterna om man gjorde av med mer än 80 gigabyte per månad.

Men det var då det. I de nya mobila bredbandsabonnemangen som gäller från den 2 maj har man kraftigt begränsat mängden tillgänglig data. I det dyraste abonnemanget för 399 kr/månad får man endast tillgång till 12 gigabyte per månad. För 299 kr/månad får man 8 gigabyte, och för 199 kr/månad får man 4 gigabyte.

Även Telia har sedan slutet av mars i år skurit ner till mindre generösa villkor. För 399 kr/månad får man endast 10 GB hos Telia, mot tidigare 40 GB.

Tre (som har lägre maxhastighet i sitt nät) erbjuder 100 gigabyte per månad i sitt dyraste abonnemang, och Tele2 (som har samma 4G-nät som Telenor) 80 gigabyte per månad.

Så här kommenterar Alexandra Carlsson på Telenor ändringen:

- Med vår tidigare abonnemangsmodell för mobilt bredband fick alla kunder betala lika mycket, oavsett hur mycket eller hur lite data de använde. Istället har vi nu infört en mer rättvis portfölj som innebär att man betalar för den datamängd man faktiskt förbrukar; den som använder mycket data kommer att betala mer än den som använder lite data och vice versa. För de flesta kunder är det här ingen större förändring; exempelvis klarar sig de flesta surfplattekunder idag på det minsta abonnemanget där priset är jämförbart med tidigare 4G Mini (4G Mini inkl 2 GB: 99 kr, Surf Mini inkl 4 GB 199 kr)."

De nya abonnemangen innebär ju också en rejäl sänkning för de som betalar mest. Har ni någon kommentar till det?

- Vi har infört en modell som innebär att man som kund betalar för det man använder, precis som det fungerar på de allra flesta marknader idag. Exempelvis, en person som tankar sin bil med full tank kommer också att få betala mer än en person som väljer att tanka halv tank. Likadant blir det hos oss, kunder som använder mycket data får betala mer än de som använder lite data.

Alexandra Carlsson tillägger att ändringarna endast gäller nytecknade kunder. Befintliga kunder behåller sina gamla abonnemangsvillkor.

Mobil tackar surfväljaren.se för tipset.