https://www.mobil.se/mobilbusiness/marknad/qualcomm-f-r-ericsson-att-ge-upp-modem
557389
“Ett svek mot de anställda”

Qualcomm får Ericsson att ge upp modem

Ericsson M7450 presenterades i somras. Foto: Ericson
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/ericssonmodem.jpg?itok=EPD8HbY9', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/ericssonmodem.jpg?itok=gh74FgqS', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/ericssonmodem.jpg', w: 2000, h: 1334, title: 'Ericsson M7450 presenterades i somras. Foto: Ericson ' },]
Ericsson lägger ner sin modemenhet med nära 700 anställda i Lund – samtidigt lovar vd Hans Vestberg en ny FoU-enhet för radioteknik.

I går kom beskedet att Ericsson stänger ner hela sin modemverksamhet. Beslutet påverkar 1600 tjänster i 14 länder och kommer att leda till uppsägningar. I Sverige berörs 689 anställda, främst i Lund. Samtidigt är det där som Ericsson nu inrättar det center för forskning och utveckling inom radioteknik som enligt ett pressmeddelande omedelbart kräver 500 nyanställda. I en intervju med Sydsvenskan svarar vd Hans Vestberg på frågan om dessa kommer att hämtas bland dem som i dag arbetar på modemenheten i Lund:

 – Vi kan inte lova att det är exakt 500 som hämtas därifrån. Men med stor sannolikhet handlar det om att den övervägande delen ska komma från de anställda som redan sitter i Lund. Vi har god kunskap om kompetensen på sajten i Lund. Det är därför vi lägger vår nya radiosajt här.

Det var bara lite över ett år sedan, i augusti 2013, som Ericsson tog över tillverkningen av tunna LTE-modem efter att STMicroelectronics dragit sig ur samägda ST-Ericsson. Då sade sig Ericsson vilja satsa på modemverksamheten, men pekar nu på intensifierad konkurrens, priskrig och en allt snabbare teknologiutveckling som skäl att dra sig ur branschen. Istället satsar man alltså på radioteknik.

– Givet den moderna marknadsdynamiken och utvecklingen inom smallcell- och inomhustäckningsmarknaden tror vi att dessa resursomfördelningar bättre gagnar Ericsson, säger Hans Vestberg.

Att Qualcomm dominerar modemmarknaden är inte någon nyhet och tidigare i somras annonserade Broadcom att man börjar dra sig ur den tuffa branschen. Men det är en klen tröst för Ericssons anställda i Lund.

– Det är en besvikelse och framför allt lite av ett svek mot de anställda, säger Kar-Fat Poon, klubbordförande för Ledarna på Ericsson, till Svenska Dagbladet.