https://www.mobil.se/mobilbusiness/marknad/tcl-har-siktet-inst-llt-p-htc
557577
Uppköpsrykten

TCL har siktet inställt på HTC

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/htc-desire-820-pressbild-2-600x292.jpg?itok=jJZ3eoNv', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/htc-desire-820-pressbild-2-600x292.jpg?itok=L8unuGCI', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/htc-desire-820-pressbild-2-600x292.jpg', w: 600, h: 292, title: ' ' },]
Styrelseordföranden för kinesiska TCL hyllar HTC på sociala medier – en utmaning riktad mot Samsung och Apple.

Li Dongsheng, styrelseordförande för TCL, har skrivit ett uppmärksammat inlägg om HTC på Weibo – ett kinesiskt mellanting mellan Facebook och Twitter. I inlägget hyllas HTC:s grundare Cher Wang och jämförs med Steve Jobs. Li Dongsheng menar vidare att TCL och HTC tillsammans kan utgöra ett hot mot både Apple och Samsung. 

Flera kommentatorer menar att det oväntade inlägget kan vara Li Dongshengs sätt att flagga för att TCL planerar att lägga ett bud på hela eller delar av HTC. Li använde Weibo på ett liknande sätt inför ett stort avtal mellan TCL och internetföretaget Baidu.

HTC befinner sig just nu i ett tufft läge med mångmiljardförluster i bokslutet för 2013 och hård konkurrens – både från premium- och lågprishåll. Hårda besparingar har lett fram till svarta siffror för det senaste kvartalet, men begränsar utrymmet för utveckling och marknadsföring. TCL lyckades vända en liknande utveckling för Alcatel år 2004 genom att köpa märkets telefontillverkning i två etapper. Analytiker menar att TCL kan ha liknande planer för HTC.

Elektroniktillverkaren TCL är världens 25 största. Företaget har cirka 60000 anställda och står för huvuddelen av tillverkningen för märken som Alcatel, Thomson och RCA samt IKEA:s hemelektronikprodukter. Fokus ligger idag på TV-tillverkning där TCL är nummer tre i världen efter Samsung och LG.

Källa

Ämnen

Bilder