1
1
https://www.mobil.se/motorola-edge-30-fusion
572658
Nyheter
falskt
Välbalanserad

Första intrycket: Motorola Edge 30 Fusion – Slimmad racer

● BILDSPEL
Snabb, tunn och välbalanserad. Det är de första intrycken vi får efter att ha använt nu lanserade Motorola Edge 30 Fusion i ett par dagar. Den har det mesta men inte det lilla extra.

Den har prestandan och en riktigt bra skärm, allt förpackat i ett tunt och lätt format. Att skärmen liksom baksidan är krökta gör att telefonen känns ännu tunnare än den faktiskt är. Det är nästan så kanterna blir lite vassa, men det råder det medföljande, transparenta gummiskalet bot på. Den som väljer att köra utan skal får uppleva en telefon som känns hantverksmässigt riktigt välgjord. Baksidan är matt och vårt testexemplar är grått med antydan till att glittra lite när solen lyser mot telefonen. Den här effekten framgår dock inte när du har skal på. 

Kameramodulen sticker ut ordentligt från telefonen men även den effekten mildras ju så klart om du har skalet på. De tre kamerorna består i sig av en huvudlins på 50 megapixel, en vidvinkel och en djupsensor. Vidvinkeln tjänstgör dessutom som både makrokamera, vilket är möjligt eftersom den har autofokus. Den tredje linsen på baksidan av telefonen är djupsensorn. Du blir alltså utan optisk zoom och tyvärr tillför makrokameran i vidvinkellinsen inget egentligt extra värde. Den tar bilder på ner till cirka tre centimeters avstånd från motivet och eftersom det då är lätt att råka skugga motivet med själva telefonen märker jag snabbt att jag kan ta betydligt bättre närbilder med huvudkameran, men då genom att zooma in lite.

Skärmen har en uppdateringsfrekvens på upp till hela 144 hertz, men kan gå ner i lägre uppdatering för att spara batteri. Batterisparläget justerar hastigheten till 60 hertz, men du kan välja manuellt 144 eller använda Ai-funktionen som ska anpassa uppdateringshastigheten till vad som krävs för tillfället och balansera prestanda mot batteritid.

Skärmen är vidare ljusstark och håller hög klass vilket säkerställer att den gör sig bra i såväl starkt solljus som i andra sammanhang. De böjda kanterna kan medföra lite färgförändringar just i kanten av skärmen, särskilt om du tittar i lite vinkel, så jag skulle säga att böjda skärmkanter framförallt har en visuell effekt för telefonens generella formgivning. Här finns också fortfarande en tydlig svart kant, så skärminnehållet ser inte ut att försvinna hela vägen ut i kanten. Rent praktiskt så kan kanterna användas för att visa aviseringar som kommer till telefonen, då kan skärmens kanter blinka så att du ser även om telefonen är vänd upp och ner på ett bord. 

Motorola Edge 30 Fusion lånar en del funktioner och egenskaper från flaggskeppsklassen, främst just skärmen, men det som avslöjar att det ändå inte är ett flaggskep är kamerorna och systemchippet. Kamerorna räcker visserligen i många sammanhang, men i mörker och genom bristen på optisk zoom avslöjar telefonen sig. Att systemchippet är Snapdragon 888 Plus som släpptes för mer än ett år sedan innebär som sagt att telefonen är snabb, ett systemchip som det här blir knappast gammalt på ett år, men det innebär ändå att telefonen placerar sig tydligt i ett mellansegment. Bra för mycket, men inte bra på allt. Priset för telefonen är 6800 kronor och säljstarten 9 september.