Storaffär

Blackberry-tillverkaren köper svenska TAT

Malmöbaserade gränsnittsföretaget TAT köps av mobiljätten Research in Motion en affär som troligtvis är värd hundratals miljoner kronor.

Publicerad Uppdaterad

TAT, eller The Astonishing Tribe, har skördat stora framgångar med sin utveckling av teknik för mobila gränsitt de senaste åren. Med kunder som Samsung, Fujitsu, Nokia och Sony Ericsson med flera är de redan en viktig internationell spelare när det gällr mobila gränsitt.

Nu blir TAT alltså en del av kanadensiska Research in Motion som med sina Blackberry-lurar är en av världens största smartphontillverkare. Affären blev klar tidiagre idag. Köpesumman är hemlig men det rör sig gissningsvis om hundratals miljoner kronor. Från och med nu kommer TAT enbart att jobba med utveckling för RIM. TAT kommer dock att jobba vidare och avsluta de kontrakt som företaget redan har med andra kunder världen runt.

Verksamheten kommer enligt TAT att stanna i Malmö och det finns planer på flertalet nyanställningar. TAT omsatte i fjol 160 miljoner kronor, varav 13,5 i vinst. 

Enligt RIM ska TAT hjälpa till att utveckla RIM:s smartphones och surfplattan Playbook. RIM är just nu ganska osynliga på marknader i nordeuropa men jobbar för fullt på en stor marknadsoffensiv även här.