Fimpar Google Maps

Mycket nytt i Iphoto för Iphone och Ipad

En av de nya appar som Apple visade igår kväll var Iphoto och den bjuder på många nyheter. Kanske ger appen till och med en glimt av vad som väntar oss i iOS 6.

Publicerad Uppdaterad

Apple har tidigare lanserat Garageband och Imovie för Iphone och Ipad och båda de apparna fick uppdateringar igår. Iphoto är en helt ny app som därmed gör att Apples hela Ilife-paket av program nu finns för Iphone och Ipad.

Iphoto som det ser ut i Iphone och Ipad är ett program som skulle kunna ersätta den vanliga Bild-appen i Iphone och Ipad, men som dessutom har många andra funktioner. Man kan skapa och hantera album, du kan synkronisera händelser från Iphoto i macdatorn till din telefon eller platta och det finns flera olika möjligheter att dela med dig av bilderna på exempelvis Icloud, Facebook och Flickr.

När du startar Iphoto så läser appen in alla dina bilder som finns på enheten, alla de bilder som syns i den vanliga bild-appen inklusive de bilder du har i Apples Bildström. Genom att klicka ”Ändra” på en bild får du upp alla de möjligheter att förändra bilden som finns tillgängliga. Här går det till exempel att göra ”Autoförbättring”, beskära och vrida bilder samt använda penslar för att förändra bilden på andra sätt. Man kan till exempel mätta eller mätta av färgerna i bilden, ta bort oönskade detaljer eller skärpa bilden.

När du är nöjd med din bild finns det flera olika sätt att dela med dig till kompisar. Man kan skapa dagböcker (se ett exempel här) där man samlar en grupp bilder och sedan laddar upp till en webbadress på iCloud som du sedan kan dela med de du vill visa för.

Utformningen av Iphoto skiljer sig en del från Apples andra appar. Generellt så är appen mer realistiskt forgiven, att detaljer är mer fotografiskt korrekta än ikoniskt förenklade. Kanske är det en anpassning till vad som passar för den högupplösta skärmen på nya Ipad och en försmak av vad vi får se i iOS 6. En betydande nyhet är kartorna i Iphoto som visar var en bild är tagen. De är inte kartor från Google Maps som brukligt, utan här har Apple istället använt andra, förmodligen sina egna kartor. Det kan ju vara en antydan om att Apple arbetar för att göra sig mer oberoende av Google och att Apple själva arbetar på en kartapp till Iphone och Ipad i iOS 6.

Iphoto lanserades i Appstore igår kväll och finns i en version som passar både Iphone och Ipad i de versioner med kamera. Appen kostar 38 kr.