67 megabit per sekund

Första intrycket: Huawei P1 med 4G

67 megabit per sekund. Det är den snabbaste hastigheten vi kommer upp i när vi testar Huawei Ascend P1 LTE.

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat telefonen med ett 4G-kort från Telia och givetvis var appen Bredbandskollen en av de första vi passade på att ladda ner. Operativsystemet i Huawei Ascend P1 LTE är så klart Android och då i version 4,0, alltså Ice Cream Sandvich. Låsskärmen är en ring med fyra ikoner som dels låter dig låsa upp teleofnen till startskärmen, men även tjänstgör som genväg till sms, kamera eller samtalslistan. Huawei har inte gjort något märkbart för att anpassa Android, utan det är i grunden en ren Androidversion som sitter i Huawei Ascend P1 LTE.

4G anges ju med en teoretisk hastighet på 100 Mbit/sekund, men den faktiska hastigheten är ju givetvis beroende av operatör och den täckning som erbjuds just där du befinner dig. När vi testat har vi i Stockholms innerstad vanligtvis kommit upp i hastigheter runt 30 megabit med en toppnotering på 67 mebabit per sekund och många mätningar runt 50 megabit per sekund.

När vi testat är det främst med funktionen för mobil surfpunkt som vi funnit mest nytta av 4G-uppkopplingen. Den hastighet man får ut av Huawei Ascend P1 LTE är ju i många fall högre än de hastigheter många av oss har på fast internetuppkoppling i hemmet.

Den farhåga man kan ha med 4G i mobilen är ju att batteritiden blir lidande, men det har vi i alla fall efter vår korta testperiod inte märkt något av. Trots att vi på kort tid, enligt telefonens egen dataräknare, gjort av med runt 3 gigabyte, en hel del av det via Bredbandskollen, så håller sig batteriet i alla fall en dag. Vi får återkomma i ämnet när vi är klara med det fullständiga testet på telefonen, inom kort både på mobil.se och i tidningen Mobil.

Passa på att kolla bildpspelet ovan för fler bilder och fakta om hur snabbt Huawei Asced P1 LTE kopplar upp sig.

Fakta Huawei Ascend P1 LTE

Operativsystem: Android 4.0 ICS

Processor: Dubbelkärnig på 1,5 Ghz

Mått: 132,5 x 65,4 x 9,9 mm

Vikt: 131 gram

Maximal datahastighet: 100 Mbit/s med LTE. Vi har mätt upp som mest 67 Mbit/s med Bredbandskollens app.

Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i upp till 1080 p med fotolampa och kontinuerlig autofokus.

Lagringsminne: 2GB och plats för micro-sd

Batteri: Li-polymer 1930 mAh

Pris: Cirka 4600 kr