Större, snabbare och bättre

Test: Samsung Galaxy Note 2

I och med Android 4.1 (Jelly Bean) gör Google Now premiär i Note-sammanhang.
I och med Note 2 har man ökat skärmstorleken från 5,3 till 5,5 tum. När det gäller upplösning har Samsung dock fått från 800x1280 (285 ppi) för Galaxy Note, till 720x1280 (267 ppi) för uppföljaren Note 2.
En av de mest uppskattade funktionerna med den första Note-luren var stylus-pennan. I och med Galaxy Note 2 har pennan fått en hel nya funktioner.
Andra tricks som specifikt har med pennan är att du kan ställa in så att det kommer upp ett snabbanteckningsblock eller att hemskärmens innehåll automatiskt ändras till mer pennanpassade lägen när du drar ut pennan.
Nya Air View gör det möjligt att bland annat göra "mouse over" med din S Pen.
Här jämför vi pennorna från Galaxy Note och uppföljaren Galaxy Note 2.
Om du vill kan mobilen till och med varna när du har råkat traska iväg utan att stoppa tillbaka pennan.
Kameran till Note 2 är på 8 megapixel, precis som hos den första Note-luren.
Testbild från Galaxy Note 2Under bra ljusförhållanden tar kameran riktigt fina bilder med bra skärpa fina färger och brett dynamiskt omfång. Att själva kameraappen startar upp snabbt är också ett plus. Klicka på bilden för att se den i full storlek
Galaxy Note 2 bär många likheter med Galaxy S3 när det gäller designen.

Nya Note är en på nästan alla sätt en förbättrad variant av föregångaren. Men storleken har betydelse och det på både gott och ont.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
10/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
86%

Kraftfull

Pennan

Skärmen

Tekniken

Vissa kan tycka att den är för stor

Plastig

Väldigt många inställningar

Man ser löjlig ut när man ringer utan headset

När första Note kom var min reaktion förmodligen inte helt olik många andras: hur i helskotta har Samsung tänkt här?! Vill jag verkligen gå runt med en mindre platt-tv i fickan, får den ens plats i fickan? Jag skrattade lite lätt åt den gigantiska skärmen och åt den medföljande pennan som fick det hela att kännas så 90-tal. Efter att faktiskt ha använt mobilen ett tag insåg jag plötsligt att allt hade förändrats.  Jag älskade den gigantiska skärmen, jag och mina vänner ritade roliga bilder med pennan och skulle den inte få plats i jeansfickan, då tyckte jag att det snarare var jeansen det var fel på. Kort sagt, jag hade blivit väldigt förtjust i Note.

Tydligen var jag inte ensam eftersom mobilen blev något av en oväntad försäljningssuccé. Därför är det också föga överraskande att Samsung lanserar en uppföljare. Min initiala reaktion är inte densamma som med föregångaren, jag har ju trots allt vant mig vid den "extrema" storleken och stora mobiler med skärmar över 4 tum är en numera en lika vanlig syn som folk som har blivit klämda i SL:s tunnelbanespärrar.

Utseendet är inte riktigt densamma som på Note. 2:an påminner mer om Galaxy S3 och det gäller främst formen (men tyvärr även plastighetskänslan). Medan föregångaren var ganska bred så är Note 2 lite smalare och istället aningen längre. Jämför man med S3:an så har den mindre "död yta" kring skärmens övre och nedre del.

Avsmalnad i all ära men Note 2 är trots allt en stor mobil och att använda den med en hand är inte det lättaste.  Samsung har implementerat lite smarta hjälpmedel som ska göra det lättare men mer om det lite senare. En annan del som har fått sig en omgörning är pennan. Vår kan dock vara ett måndagsexemplar eftersom pennknappen ramlade ur när vi tappade den under plåtningen. Det gick dock att trycka tillbaka den och den har inte ramlat ut sen dess. Vi får helt enkelt hoppas att andra inte drabbas av det.  

Pennan är denna gång mer lik den man hittar i surfplattan Samsung Galaxy Note 10.1 och det är en positiv utveckling. Den är tjockare än föregångaren, mer ergonomisk med en tillplattad sida och den lilla knappen är numera räfflad för att man lättare ska känna när man har fingret på den. Pennan känns också väldigt precis, numera föreställer mina Draw Something-teckningar i alla fall nästan det jag försöker rita. Att det inte är perfekt beror snarare på min bristande konstnärstalang.

Hög inlärningströskel

Det finns otroligt många smarta funktioner i Note 2, så pass många att jag skulle säga att mobilen har en hög inlärningströskel. Vill man bara använda den som en "vanlig" androidlur så är det inte ett problem men då missar man också mycket av det som gör Note 2 till en rolig och intressant mobiltelefon. Vissa av finesserna kommer självklart från Galaxy S3, vissa är specifika för pennan och vissa bidrag kommer från Android Jelly Bean. Det gör att det kan vara svårt att överhuvudtaget hitta, eller om man väl gör det, komma ihåg var olika inställningar för olika finesser är. Det går dock inte att förneka att resultatet av soppan blir på det stora hela en väldigt trevlig upplevelse. Några av mina favoriter, som är nya för er som inte är bekanta med någon av de ovan nämnda faktorerna, är: rörlig förhandsvisning av videoklipp i galleriet, möjligheten att öppna en webbläsare eller videofilm i ett fönster som svävar ovanpå helskärmen så att man kan göra annat samtidigt och Google Now som visar relevant sökinformation som trafik och väder utifrån din aktuella position eller färdväg till och från ditt jobb.

Specifikt för pennan, och därmed också för Note 2 i dagsläget (vissa funktioner kommer även att hamna i original Note:n via uppdateringar) är till exempel något Samsung kallar för "Air View". I praktiken betyder det att pennan har en del funktioner när du håller den en liten bit ovanför skärmen. Du kan bland annat bläddra upp och ner på menyer eller webbsidor,  göra "mouse over" och få upp förhandsvisning på sms, mail, bilder eller videoklipp, se tidslinjen i en pågående film med bildförhandsvisning och så vidare. Enda nackdelen är att det bara fungerar på Samsungs egna förinstallerade appar men det kan komma att ändras med tiden. En extra snygg liten lösning är också att om du håller in knappen så kan du "skära ut" en skärmdump i vilken form som helst från nästan vad som helst.    

Andra tricks som specifikt har med pennan är att du kan ställa in så att det kommer upp ett snabbanteckningsblock eller att hemskärmens innehåll automatiskt ändras till mer pennanpassade lägen när du drar ut pennan. Om du vill kan mobilen till och med varna när du har råkat traska iväg utan att stoppa tillbaka pennan.

Tyvärr så krockar de två sistnämnda lite med varandra. När du rusar iväg utan pennan men med mobilen i fickan räknar mobilen ut när du har gått cirka 10 steg med hjälp av den inbyggda acceleratorn. Då ger den ifrån sig ett ljud och visar en pop-up som säger "att du är senil". Problemet är att pop-up:en inte syns om du har anpassat hemskärmen till att visa pennanpassat innehåll, min misstanke är att den helt enkelt försvinner bakom. Detsamma gäller om du först måste låsa upp skärmlåset. Risken finns att ljudet som mobilen ger ifrån sig tolkas som ett sms eller dylikt när den bifogade pop up:en lyser med dess frånvaro. Då är sannolikheten stor att pennan permanent blir kvar på platsen där du glömde den. Förhoppningsvis åtgärdas problemet i en kommande uppdatering. En sak som vi kom via en uppdatering under testningen är möjligheten att ha dela skärmen i två delar med två olika program öppna i vardera, en lösning som även finns på Galaxy Tab 10.1 (recension på sidan 33). Glädjande kan jag meddela att det är helt laggfrit och Note 2:ans skärm är tillräckligt stor för att det även ska vara funktionellt.  

Pratet kan man vara utan

För dem som finner skärmen för stor för enhandshantering så går det tacksamt nog ställa in vissa funktioner som gör det lättare för kortfingrade personer. Exempelvis kan man få en förminskad variant av uppringarknapparna eller tangentbordet och du kan även välja om du vill ha dem till höger eller vänster på skärmen.  

Själva skrivigenkänningen har blivit mycket bättre sen original-Note:en och numera kan man till och med skriva formler som via en automatisk uppstudsande pop-up kan få ett svar med hjälp av en snabb webbsökning. Ritar man istället geometriska figurer kan mobilen automatiskt snygga till kanterna. Studenter borde uppskatta dessa nya funktioner. 

Andra icke pennrelaterade små finesser är till exempel att om du viftar med handen ovanför skärmen så känner mobilen av det och vaknar till liv och visar om du har fått sms eller missat ett samtal utan att för den skull låsa upp luren. Från S3:an kommer funktionen att bara behöva lyfta luren mot örat om man vill ringa personen vars sms man precis har läst och att skärmen håller sig vaken när du tittar på den. Skärmen känner även av om du lägger dig på sidan i sängen och ändrar då inte skärmläget mellan landskap och porträtt trots att mobilen i sig ändrar läge. Andra "smarta" lösningar (som enligt obekräftade källor har en syster som heter Siri) kan man klara sig utan. S-voice är en rolig gimmick och man kan få ett gott skratt när den tolkar fel på det du säger men särskilt användbar är den inte. Dock är mobilens inbyggda högtalare väldigt bra så risken att du inte hör S-voice feltydningar är minimal.

Har nästan allt du kan tänka dig

Hårdvarumässigt går det inte att beskriva Note 2 som något annat än en best. Quadcore-processorn är i och för sig den samma som i Galaxy S3, och den är på intet sätt dålig, men här är den även överklockad. Luren gav mig inget motstånd oavsett vad jag utsatte den för, webbläsning med flera öppna sidor, musik, film, spel, office-program, e-post med mera, och i kombination med varandra, det spelade helt enkel t ingen roll. Det gick till och med att spela upp ett högupplöst youtube-klipp samtidigt som jag spelade upp en hd-film med videospelaren. Varför man egentligen skulle vilja göra det tvistar säkert de lärda om men poängen är snarare att det går. Du hittar även NFC (sitter på insidan av batteriluckan), Bluetooth 4.0, A-GPS och Glonass, Full HD-videoinspelning, S-beam, Samsung Allshare, hdmi via mikro usb-porten (adapter medföljer tyvärr inte), ett gigantiskt batteri på 3100 mAh (som i och för sig är ett måste med tanke på den stora skärmen och andra strömkrävande funktioner), 3G i hastigheter upp till 21 Mbps, 2 gigabyte ram-minne (!) och upp till 64 gigabyte lagringsminne om du är villig att betala för det. Kort sagt, den har det mesta.

Den 5,5 tum stora skärmen är ett kapitel i sig och jag kan inte annat än att bocka och buga inför den. Det finns dem som kommer att säga att den har lägre skärmupplösning än föregångaren, de finns andra som kommer att säga att det inte spelar någon roll för att den använder RGB matris istället för PenTile, personligen struntar jag fullständigt i den diskussionen. Skärmen är riktigt skarp, dimensionerna är numera som sig bör, det vill säga 16:9, upplösningen är på 720p, färgerna är starka med mindre "falsk lyster" än vad man är van vid på Super Amoled-skärmar, den har bra betraktningsvinkel, den reagerar fint på både på mitt finger eller pennan och den skyddas av Gorilla Glass 2. Vad mer kan man begära?

Kameran är även den en trevlig bekantskap. Lite brusigt blir det under sämre ljusförhållanden men det räknar man också med när det kommer till mobilkameror och dess, av logiska anledningar, begränsade sensorstorleken. Inställningsmöjligheter i kamera-appen finns det gott om och den snabba bildserietagningen (dock max 20 bilder per gång och med “fin bildkvalité” istället för “superfin”) är ett trevligt komplement som kommer väl till hands om man ska fota ungens skott mot mål i fotbollsmatchen eller för att fånga en bild på den skrattande flickvännen som hon faktiskt inte tvingar dig att radera. 

Sammanfattning

Enligt mig är Samsung Galaxy Note 2 och Samsung Galaxy S3 de två bästa androidmobilerna på marknaden idag. Att båda hamnar bredvid varandra på skalan är inte så konstigt med tanke på att de delar många komponenter och lösningar, och den kommande S3-uppdateringen till Jelly Bean kommer att minska klyfta ytterligare.

Vilken av mobilerna man väljer har i slutändan mer att göra med hur man har tänkt använda sin telefon och var smärtgränsen för storlek går. Personligen hade jag valt Note2 men då ska man komma ihåg att jag är väldigt förtjust i pennan, har stora händer och har oftast kläder med rymliga fickor.

Om nu bara LTE-versionerna kan anlända någon gång så är dessa lurar så nära tekniskt fulländade man kan komma i nuläget (i alla fall om man ser till mobiler som bebos av den lilla gröna gubben). Risken med Note 2 är att det för vissa kan vara för mycket av det goda.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
10/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
86%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Note 2

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2012-08-29

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 151.1 x 80.5 x 9.4 mm

Vikt 183 g, 91 %

Pris 5800 kr

System Android

Processor Exynos 4412 Quad, fyrkärnig 1.6 GHz Cortex-A9

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 720 x 1280 pixel

Typ Super AMOLED

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

RAM-minne 2 GB, 22 %

Lagringsminne 16/32/64 GB

Minneskortplats Ja

Medföljande minneskort Nej

Batteri

Kapacitet 3100 mAh, 64 %

Standbytid enligt tillverkaren 890 tim

Taltid enligt tillverkaren 16 tim, 00 min

Kommentar Galaxy Note 2 genomgår just nu batteritest, texten uppdateras in

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

LTE Nej

Datahastighet in 21 Mbit/s (turbo-3g)

Datahastighet ut 5.76 Mbit/s

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 14 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 30 fps

Media

Musikformatstöd MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC

Videoformatstöd MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Nej

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Google Maps

Navigering Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

DLNA Ja

HDMI Ja

Synkprogram

Namn Samsung Kies

Mac Ja

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Ja

Röststyrning Röstsökning

FM-radio Ja

Tålig Nej

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 13667

Quadrant 6039

Vellamo Browser 1831

Google Octane 1620, 4 %

Sunspider 1207,4 ms

Kraftfull

Pennan

Skärmen

Tekniken

Vissa kan tycka att den är för stor

Plastig

Väldigt många inställningar

Man ser löjlig ut när man ringer utan headset

Frågor & svar

När lanseras LTE-versionen i Sverige?

Telia är först med 4G-versionen under vecka 44, sedan kommer telefonen att rullas ut succesivt hos de olika operatörerna.

Testbild från kameran

(Klicka på bilden för att se den i full storlek)

Under bra ljusförhållanden tar kameran riktigt fina bilder med bra skärpa fina färger och brett dynamiskt omfång. Att själva kameraappen startar upp snabbt är också ett plus.