Annons

Semestertips för mobilen

Spara pengar i utlandet

Undvik chockräkningar, ta del av tipsen och ha både nytta och nöje av mobilen på sommarens utlandsresor.

Publicerad Uppdaterad

Kontantkort i utlandet

Nyckeln till billiga samtal på utlandssemestern stavas ”Lokalt kontantkort”. Vill du bli nådd så slipper du med ett lokalt kontantkort att betala även för inkommande samtal, något du måste om du använder ett svenskt abonnemang i utlandet. Nackdelen blir givetvis att den som ringer dig får betala utlandstaxa hemifrån Sverige och inte kan använda ditt vanliga mobilnummer.

Undersök priserna innan du åker hemifrån och se vilken operatör som erbjuder bästa erbjudandet. Detta är ju särskilt viktigt om du åker till ett land där du inte förstår språket. Att använda ett lokalt kontantkort för att ringa hem blir dock inte billigt, utan du får använda kontantkortet för att att emot samtal och för att ringa via tjänster som Rebtel och Operator One som vi tipsar om här nedan.

Avstå operatörslås

En förutsättning för att du ska kunna använda ett utländskt kontantkort är att din mobiltelefon inte är operatörslåst. Har du köpt din telefon direkt av Telia, Telenor eller någon annan operatör är risken stor att bara deras simkort fungerar i den. Hör med din operatör om de kan låsa upp din telefon. Är din bindningstid slut kan de hjälpa dig med det mot en avgift.

Rebtel och liknande kan ge billiga samtal hem

Det finns flera tjänster som låter dig ringa billigt utomlands. Rebtel är en och Operator One en annan som bygger på samma idé. De bygger på att du ringer från ett lokalt telefonnummer i det land du befinner dig. Är du till exempel i Grekland får du skaffa ett konto hos Rebtel eller Operator One. Då slå du sedan ett grekiskt lokalnummer så kopplas samtalet via internet till personen i Sverige som du vill ringa. Själv ringer du med ett lokalt kontantkort och personen hemma i Sverige svarar på sin vanliga telefon precis som vanligt.

Planerar du att ringa flera samtal hem finns en hel del pengar att tjäna. Att ringa hem från Grekland med ett svenskt mobilabonnemang kostar i storleksordningen 5 kronor per minut, medan ett samtal via lokalt grekiskt kontantkort och en tjänst som Rebtel eller Operator One bara kostar en krona per minut till en mobil och kring 20 öre till ett fast telefonnummer i Sverige. De här tjänsterna för billigare samtal lönar sig alltså så fort du tjänat in inköpet av kontantkortet i utlandet.

Ringa hem till Sverige från utlandet:

Rebtel:

www.rebtel.com

till fast nummer 0,148 kr per minut

till mobil 1,08 kr per minut

Operator One:

www.operatorone.eu

till fast nummer 0,22 kr per minut

till mobil1,00 kr per minut

Till dessa priser tillkommer avgiften för lokalsamtalet du ringer från ditt utländska kontantkort.

Mobila bredbandet utomlands

Att ta med sig sin dongel och datorn utomlands är ingen bra idé. Det kan nämligen bli hysteriskt dyrt och flera operatörer har därför lagt in en spärr från början så att du måste ringa för att din dongel och mobila bredband ens ska fungera i utlandet. Vill du surfa på utlandsresan får du därför se till att köpa en dongel i det land du reser till och ett kontantkort för mobilt internet tillsammans med den.

Ett tips för att undersöka utbudet kan vara att besöka nedanstående webbplats där användare tipsar varandra om kontantkort för mobilt bredband.

http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/

Skype ringer gratis

Från en internetansluten dator var som helst i värdlen till en anna dator kan du ringa gratis med Skype om både du och den du ringer har Skype-konto. Skype finns också till flera mobiler och kan förutom gratis samtal till andra Skypeanvändare som är inloggade för ögonblicket även kapa dina samtalskostnader hem till Sverige ordentligt. För det går att ringa både fasta nummer och mobilnummer, vanliga telefoner alltså. Och du gör det från mobil eller dator.

Skype finns att ladda ner till Iphone och till Symbian (många Nokia-modeller stöds) som applikation. I Nokias N900 så är till och med Skype integrerat från start när du köper telefonen.

Anslut telefonen till ett wlan (kanske på ett fik eller på hotellet?) så ringer du till en svensk mobiltelefon från Paris för en femtedel av priset och ännu billigare om du ringer ett fastnätsnummer.

www.skype.com

Iphone och Android i utlandet

Apples mobil har det gemensamt med Androidmobiler att de konsumerar ganska mycket data även när du inte aktivt går ut och kollar Youtube, surfar på webben eller något annat dataintensivt. Eftersom data är så dyrt utomlands är det något du vill undvika. Har du inte själv ändrat den inställningen så brukar Iphone och Androidmobiler stänga av datauppkoppling så fort du kommer utomlands, men kolla för säkerhets skull att den inställningen är aktiv. Det innebär att inga mejl dyker upp automatiskt, att kontakterna inte synkas mot internet och att tjänster som Youtube och Kartor inte fungerar, eftersom de kräver internetuppkoppling. Vill du trots allt använda internet gör du klokt i att hålla dig till wlan eller köpa ett lokalt kontantkort du kan surfa med. Aktiverar du internet i utlandet kan det vara svårt att kontrollera hur mycket data som förbrukas.

Andra mobiler i utlandet

Det första du ska tänka på innan du åker hemifrån är att inaktivera alla former av program som kopplar upp sig mot nätet utan din inblandning. Det vanligaste är nog att du ställt in så att telefonen laddar ner mejl med jämna mellanrum. Det kan bli jättedyrt i utlandet. Andra exempel kan vara program som laddar ner aktuell väderprognos, uppdateringar från kompisarnas bloggar eller uppdateringar från Facebook, Twitter eller olika bildsajter.

Att ta emot (och för den delen skicka) mms i utlandet kan vara dyrt eftersom datakostnaden i utlandet kan vara hutlös, särskilt utanför EU. Se därför till att i inställningarna för mms inte ta emot mms automatiskt när du är utanför hemlandet (vid roaming).

MMS är också data

Att ringa vanliga samtal från utlandet med din mobil är dyrt, men det som kan bli riktigt dyrt är att koppla upp sig mot internet och förbruka data via mobilnätet. Värt att tänka på är att även mms räknas som data. När du befinner dig utomlands betalar du vanlig mms-taxa (vanligen ca 1,50 kr per meddelande) och sedan normal utlandstaxa för datatrafiken som meddelandet består av. Skickar du en bild kan det med andfra ord (beroende på vilket land du befinner dig i) kosta mellan ca 5 och kanske 50 kronor. Och kostnaden gäller både för att skicka och för att ta emot mms.

Kolla priset på hemmaplan

Vill du använda mobilen flitigt bör du köpa ett lokalt kontantkort. Ska du vara mera sparsam finns det fördelar med att ha ditt vanliga simkort, men då måste du vara medveten om priserna. Alla svenska operatörer har information om utlandspriser på sin hemsida. Sök upp landet du ska till och kolla om priserna skiljer sig mellan de olika operatörer som finns tillgängliga i det landet.

Teliawww.telia.se

Telenorwww.telenor.se

Tele2www.tele2.se

Trewww.tre.se