Intervju: Daniel Freeman, Fjord

”Dags för Android first”

När vi frågar Daniel Freeman, Service Design Director, på service design-konsultföretaget Fjord vilka trender som kommer att påverka mobila tjänster på konsumentmarknaden mest kommande 12 månaderna är svaret klart och tydligt: Android First!

Publicerad Uppdaterad

– Många mobila projekt börjar som standard med Ios för att därefter anpassa till Android och nedprioritera Windows Phone, säger han. Men världen förändras och vi kan inte fortsätta med att negligera Android och den unika användarupplevelse och de designmekanismer som den erbjuder. Majoriteten av smartphoneägare har någon Android-enhet och alltför ofta får de en dålig upplevelse då det handlar om en grov anpassning från Ios.

Sedan tror han på vad han kallar för eran av det personliga ekosystemet, där hopkopplade enheter och prylar bildar ett slags stödnätverk för inp>

– Vi kommer att se en explosion av hopkopplade nyttoenheter hemma, i glasögon, på armen och runt nacken, säger Freeman.

I samband med denna utveckling blir användarna mer medvetna om vad man kan göra med deras personuppgifter, vilket kommer att leda till större krav på transparens.

– Användare börjar kräva att få tillgång till de data som lagras och begära att få något i gengäld för att deras data används.

Trots att mobila applikationer mer och mer använder informationen som finns i telefonen och även den information som kommer från sociala nätverkstjänster så hanteras informationsutbytet dåligt, anser han.

Freeman spår även att det kommer ut fler tjänster på marknaden som använder sig av röststyrning, och även flera speltjänster.

Vad bör företag tänka på med hänsyn till dessa trender?

Big Data blir en viktig del av ekvationen, och även hur snabbt företagen kan anpassa sig till nya situationer och beteenden. Viktigast är återigen att tänka ur användarperspektivet.

– Beslutsfattare ska planera design och utveckling utifrån de enheter användarna håller i handen, inte utifrån den som de själva håller. Exempelvis bad nyligen Facebook alla sina anställda att skaffa sig Androidtelefoner eftersom en övervägande majoritet av Facebookmedlemmarna äger en sådan. Vi spår också att företag kommer att förbättra stödet till multiplattformsutveckling då kostnaden för att stödja unika vertikala applikationer på olika plattformar är hög. På så sätt försäkrar de sig mot nästa våg av tjänster som kommer att rullas ut på ännu fler enheter, säger Daniel Freeman, och hänvisar till bland annat responsiv design.