0,4 procent marknadsandel för Iphone
Under natten har den nya spelaren i mobiltelefonbranschen - Apple - presenterat sin kvartalsrapport. Drygt en miljon Iphone-telefoner såldes under det tredje kvartalet. Det är över Apples egen prognos.
För årets tredje kalenderkvartal rapporterar Apple att 1,12 miljoner iPhone fått nya ägare. Detta motsvarar en världsmarknadsandel på 0,4 procent för perioden, vilket kan jämföras med den tidigare uttalade ambitionen från januari att nå en procent av marknaden helåret 2008.
Apples VD Steve Jobs presenterade Ipone för allmänheten vid Macworld Expo i januari. Den 29:e juni började mobiltelefonen säljas i USA. De första två dagarna som Iphone såldes var avslutningen för årets andra kalenderkvartal, när Apple sålde 270 000 telefoner.
Försäljningen av Iphone i USA under tredje kvartalet kan jämföras med att Nokia sålde 5,4 miljoner mobiltelefoner i Nordamerika samma period. Det bör tilläggas att Nordamerika har varit Nokias i särklass svagaste marknad på senare tid. På agendan för Iphones utrullning står nu Storbritannien och Tyskland på tur i november, och därefter Frankrike.
För det nyss avslutade kvartalet rapporterar Apple en försäljning på 6,22 miljarder dollar vilket är en ökning med 29 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten efter skatt ökade med hela 67 procent till 904 miljoner dollar. För de senaste fyra kvartalen rapporterar Apple en försäljning kring 24 miljarder dollar med en vinst efter skatt på 3,5 miljarder dollar.
Apples finanschef Peter Oppenheimer spår att det pågående kvartalet kommer att innebära en försäljning kring 9,2 miljarder dollar med en vinst efter skatt runt 1,27 miljarder dollar för bolaget. Några prognoser om antalet sålda Iphones under årets sista kvartal lämnades inte.
Kvartalsrapporten har mottagits positivt. Efter Nasdaqbörsens stängning gick Apples aktiekurs upp med drygt sju procent i efterhandeln vilket gör att Apple den senaste månaden har fått ett börsvärde (168 miljarder dollar) som är större än inte bara Nokias utan även större än pc-jättarna Intels och IBM:s.