60 bildrutor i sekunden

16 megapixel i Sonys kamerasensor

Mobilkamerornas upplösning har blivit mindre viktig och det faktiska bildresultatet har fått allt större betydelse på senare tid. Men kapplöpningen mellan tillverkarna är inte slut.

Publicerad Uppdaterad

 Sonys senaste kamerasensor, som bland annat är avsedd för mobiltelefoner, kan ta stillbilder med upplösningen 16,41 megapixel. Vill man spela in videosekvenser så kan man göra det i upplösningen 1080p med 30 bildrutor per sekund. Väljer man den lägre upplösningen 720p ökar antalet bildrutor till 60 i sekunden.

Samtidigt lanserar man en 8-megapixelsensor samt två linsmoduler där man får plats med sensorerna tillsammans med en lins och autofokus-funktioner. Sensorn med 8 megapixel utmärker sig genom sin storlek snarare än upplösning och linsmodulen som den ska placeras i uppges vara minst i sin klass.

Sony planerar att börja leverera sensorn med 16,41 megapixel i januari nästa år och tillhörande linsmodul under mars. I aprils ska sensorn med lägre upplösning tillsammans med den mindre linsmodulen vara tillgänglig.