Har laddats ned över 335 miljoner gånger

172 skadliga appar hittade i Googles Playbutik

Säkerhetsfirman Eset konstaterar att väldigt många användare har laddat ned ett gäng nyupptäckta skadliga appar direkt från Googles egen appbutik.

Publicerad Uppdaterad

Nej, man kan inte med den godaste vilja i världen påstå att Googles Playbutik är en trygg plats. Google har förvisso vidtagit mängder av åtgärder för att få bukt med skadliga appar på plattformen, men det räcker uppenbarligen inte till. Och kanske borde man överväga att begränsa mängden appar i butiken, så att utbudet blir mer överskådligt och hanterbart för både säkerhetsexperter och algoritmer som ska försöka identifiera eventuella problem. Nu har nämligen den slovakiska säkerhetsfirman Eset hittat inte mindre än 172 skadliga appar i Playbutiken. Det handlar om appar som sprider spam, används för riktade och dolda annonser, SMS-bedrägerier och en herrans massa annat otyg. Tillsammans hade apparna installerats över 335 miljoner gånger när de upptäcktes. De flesta av dem ska nu vara raderade från Playbutiken. 

48 appar innehöll så kallad adware, 15 av dem bjöd på prenumerationsbedrägerier, 57 på dolda annonser och 24 på tvivelaktiga SMS-prenumerationer. Man hittade dessutom bland annat en banktrojan, en fejk-antivirus-app, en app som används för att fiska upp kreditkortsdetaljer och en falsk börs-app för kryptovalutor. Google har inte kommenterat fyndet ännu. 

Källa