Annons

Sensorer för hela slanten

3 smarta lösningar för hemmet

Internet of things-lösningar är en tydlig trend på årets IFA-mässa. Mobil.se har valt ut tre system vi gillar.

Publicerad Uppdaterad

Först ut är det svenska Telldus, som bland annat står bakom produkten Tellstick, en liten radiIosändare som kan användas för fjärrstyra el i hemmet, till exempel.


På IFA har företaget inte mindre än tre nya produkter att visa upp. Lilla Plug In Switch är en sensor som går att använda till lampor och annan elektronisk utrustning via eluttaget. Väl ansluten är det sedan möjligt att använda mobilen - eller plattan - för att tända och släcka lampor eller starta kaffebryggaren.

Sensor Switch är - precis som namnet antyder - en magnetsensor som kan användas för att fjärrstyra andra sensorer med stöd för Z-wave-standarden för trådlös kommunikation. Sensorn kan till exempel placeras vid ytterdörren. När dörren sedan öppnas och magneten bryts överförs en signal som exempelvis kan tända en sensoransluten lampa i hallen.

Gateway är en mer avancerad pryl som både har ett Z-Wave-chipp och en 433MHz-sändare inbyggd. Gateway klarar av tvåvägskommunikation - vilket bland annat innebär att den kan tända en lampa eller meddela dig när kaffet är klart i din sensoranslutna kaffebryggare.

Alla tre Telldus-produkter har en räckvidd på cirka 30 meter. Plug in Switch kostar 449 kronor och släpps under vecka 41, medans Gateway har en prislapp på 1 499 kronor och  kommer ut på marknaden direkt efter IFA.


Green Peak har tagit fram ett iot-system anpassat för att hjälpa senioer och deras anhöriga i vardagen, Genom att placera ut sensorer i hemmet kan en anhörig sedan få meddelande i mobilen när ytterdörren har öppnats eller om den äldre släktingen inte har gått upp ur sängen. Lösningen har också stöd för ett självlärande system som samlar in data om den boende under två veckors tid, letar efter mönster i vardagsbeteenden och sedan kan varna anhöriga ifall någon av den äldre släktingen dagliga rutiner bryts.


Cosmic Lights och Cosmic Lights+ från franska eTiger är ledlampor (7,6W) som också extraknäcker som högtalare. Anslutning till mobil och surfplatta sker via blåtand för Cosmic Lights eller wifi med Cosmic Lights +-modellen.


Cosmic Lights har en inbyggd högtalare på 11 watt som låter helt okej, men inte ljudkvaliteten är inte direkt imponerande. Fördelen med systemet är snarare hur pass diskret lampan är, vilket borde göra den enkel att få in även i svårmöblerade rum. eTigers högtalarlampa har ingen nordisk distrubtion för nuvarande, men går bland annat köpa via Amazon. Där har den ett pris på cirka 50 dollar.