Rensning i Playbutiken

300 appar med skadlig DDoS-kod raderade från Playbutiken

Botnätet WireX har lyckats plantera skadlig kod i runt 300 appar som funnits i Googles Playbutik. Nu har Google raderat apparna, som kunnat användas för så kallade DDoS-attacker.

Publicerad Uppdaterad

DDoS-attacker är ett gissel för många företag och organisationer. Grovt förenklat går det hela ut på att förövaren kapar en stor mängd enheter med hjälp av skadlig kod och sedan skickar trafik från dem mot servern som man vill ska krascha. Nu har hundratals appar i Googles Playbutik visat sig innehålla skadlig kod för just det ändamålet, vilket föranlett att Google nu raderat dem. Uppåt 70 000 enheter i 100 länder kan ha infekterats. 

Ser harmlösa ut

Apparna ser självfallet ut att ha helt andra andvändningsområden, som bland annat media-uppspelning eller ringsignaler. DDoS-attackerna sker i bakgrunden utan att användaren är medveten om saken. Det var säkerhetsexperter på Akamai som upptäckte det hela. Nu jobbar man tillsammans med experter från flera andra stora IT-säkerhetsbolag för att få bukt med problemet. Experter på säkerhetsfirman Cloudflare uppmanar företag som drabbats av DDoS-attacker att dela med sig av detaljerad information om attackerna, något som gör det enklare att eliminera risken för dem. 

Källa