Annons

Läckt Android 4.4-dokument

"4.4 för budgetlurar och ny produktkategori"

Med Android 4.4 satsar Google på att ta fram ett OS som ska göra sig bättre i billigare telefoner, samt förbereda operativsystemet för framtidens nya bärbara enheter, uppger journalisten Amir Efrati.

Publicerad Uppdaterad

Än så länge har de flesta spekulationer och förhandsinformationen om Android 4.4 berört rykten om nya funktioner, samt när Google ska släppa den nya versionen av sitt populära mobila operativsystem.

Nu kommer nya uppgifter som kan kasta ljus över vad det är Google har för mål och förhoppningar med Android KitKat. Journalisten Amir Efrati, tidigare reporter hos Wall Street Journal - uppger att han har haft tillgång till dokument som visar funktionerna i den kommande systemuppdateringen. 

Hoppas motverka fragmentering

Enligt Efrafti är en förbättrad minneshantering en av de viktigaste förändringarna i 4.4-versionen.  I dag är det mindre än hälften av aktiva Android-enheter som använder den senaste versionen av Android. I dag ser vi exempelvis få riktigt billiga Androidtelefoner som körs med Android 4.2. En stor anledning till detta ska vara att Android 4.X är för tungt för budget-telefoner med begränsat ram-minne, berättade Mozillas Brendan Eich i en intervju med sajten The Verge.

Konsekvensen av detta uppges vara en utbredd fragmentering, som gör att utvecklare hela tiden måste förhålla sig till att deras Android-användare sitter med mjukvara som kan spänna från Android 2.3 Gingerbread, till senaste Android 4.3 Jelly Bean. Nu sägs alltså Google vilja åtgärda detta genom att göra det möjligt för "ingångsmodeller" med så lite som 512 Mbyte i ram-minne att kunna använda Android 4.4.

En annan funktion som ska finnas i Android 4.4 är möjligheten att visa appar i fullskärmsläge och därmed dölja telefonens statusrad och notisfält.

Tre helt nya sensorer

Men det är inte allt. Amir Efrati uppger också att Google i och med Android 4.4 satsar stenhårt på att anpassa Android för nya bärbara enheter i form av Google Glass och smarta klockor.  Android 4.4 ska ha stöd för tre helt nya sorter av sensorer, vilket inkluderar en stegavkännare (som används för att telefonen ska kunna veta när du börjar röra på dig), en stegräknare och en "geomagnetisk rotationsvektor". 

Istället för att sensorinformationen skickas konstant mellan exempelvis en smart klocka och smart telefon, ska Android 4.4 istället först samla ihop data och sedan skicka den i omgångar via ett nätverk. Detta ska leda till minskad engeriförbrukning.

Enligt Efrati är Googles förhoppning att det nya stödet för sensorer och smartare datahantering ska leda till att Android-enheter blir mer användbara i träningssammanhang, vilket är ett område som vi sett att allt fler teknikföretag har närmat sig under den senaste tiden.

Det är fortfarande oklart när Google kommer att presentera Android 4.4 KitKat och nya telefonen Nexus 5, men mycket pekar på att det kommer att ske inom de närmaste dagarna.

Källa