https://www.mobil.se/nyheter/5-funktioner-vi-vill-se-i-mobilen
365146
Nyheter
Dröm eller verklighet

5 funktioner vi vill se i mobilen

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/645968.jpg?itok=ilGOzXrq', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/645968.jpg?itok=vgJPS4pf', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/645968.jpg', w: 1000, h: 667, title: ' ' },]
Med en mobiltelefon går det att göra så mycket mer än att bara ringa. Men en del funktioner återstår fortfarande bara att drömma om.

Vilka funktioner skulle du vilja se i framtidens mobiltelefoner? Brödrost och kaffekokare eller mer realistiska saker som projektor och augmented reality-möjligheter? Hjälp oss fylla på listan med funktioner du saknar genom att skriva i kommentarsfältet.

1 Alkolås

Alla har vi väl någon gång med klassisk tvåtummefattning skickat iväg ett meddelande eller två på lyset som vi har ångrat dagen efter. Med en alkolås-funktion skulle man kunna spärra både samtal och sms efter en viss promillenivå. Funkar det i bilen borde det väl gå att fixa i mobilen? Med hjälp av kamera och ansiktsigenkänning borde det också gå att förhindra fusk.

2 Temperaturmätare

Att kunna läsa av temperaturen med mobiltelefonen vore smidigt. Med en vattentät mobiltelefon kunde man i dessa sommartider dessutom doppa ner telefonen i vattnet för att slippa krympningsfaktorn om vattnet är allt för kallt. Känner du nån lättlurad Iphone-användare kan du alltid luras att det finns en app för vattentemperatur, men det lär bli ett dyrt skämt.

3 Projektor

Här finns det faktiskt redan nu lösningar, Samsung Beam har en inbyggd projektor som klarar klarar wvga-upplösning. Om några år kanske vi får se mobiltelefoner med inbyggda projektorer i full hd-upplösning som gör den surrande jätteprojektorn hemma i vardagsrummet överflödig?

4 Fingeravtrycksläsare

Det här vore väl det optimala sättet att se till att göra telefonen obegärlig för tjuvar. Inbyggd fingeravtryckskontroll i pekskärmen, varför har inte alla pekskärmsutrustade telefoner det?

5 Röntgen

Röntgen är coolt men bland annat på grund av den farliga strålningen lär tekniken aldrig få något genombrott på hemelektronikmarknaden. Men med röntgen skulle augmented reality kunna få en helt ny dimension. Dock krävs det inget geni för att räkna ut att det också skulle finnas en del moraliskt förkastliga omvändningsområden för röntgen i fickformat.