Annons

Lista: Topp 50 gratisappar

50 bästa gratisapparna

Med en ny Iphone är så klart det första du gör att fylla den med appar. Ingen av favoriterna i vår topplista kostar pengar, men övertygar ändå den mest kräsne.

Publicerad Uppdaterad

50 bästa gratisapparna

Del 1: Nyheter, väder och musik

Del 2: Spel, lek och verktyg

Del 3: Socialt och foto

Del 4: Hälsa och produktivitet

Del 5: Hitta och livsstil

Spel och lek

Angry Birds Free

Den fullständiga versionen av spelet med de numera världskända arga fåglarna kostar bara 7 kronor, men är det för mycket finns den här gratisversionen. Du får färre banor tillgängliga och du får reklam i själva spelplanen och i resultattavlan efter varje klarad bana. Även i gratisversionen får du dock med den magi som gjort Angry Birds till en sådan jättesuccé.

Version: 1.2.1 Storlek: 17,1 Mb Språk: Engelska

Flight Control Free

Den här typen av spel finns det många av och de tycks nästan skräddarsydda för just mobiler med pekskärm, för de funkar väldigt bra. Du ska alltså guida inkommande flyg till rätt landningsbana och se till att de inte krockar någonstans på vägen. Ett väldigt underhållande spel som man kan sitta och pilla med länge.

Version: 1.00 Storlek: 14,3 Mb Språk: Engelska

Fruit Ninja Lite

Med konceptet Fruit Ninja har tillverkarna Halfbrick nått långt. Idén är lika enkel som den är fantasifull. Man ska hugga frukterna som kommer in på skärmen i hälften med sitt svärd, ja du sveper helt enkelt över skärmen med fingret för att hugga. Tekniken får du lära dig redan i menyerna som fungerar på exakt samma sätt. Man lär sig snabbt och kul är det.

Version: 1.1 Storlek: 17,6 Mb Språk: Engelska

Real Racing GTI

Vi möter en hel del bantade spel med begränsad funktion och fyllda med annonser. Real Racing GTI är ett upplyftande undantag. Här får du ett fullspäckat spel med massor av bra grafik och spelkänsla, gratis eftersom det är sponsrat. Det märker du dock inte mer av än i utbudet av bilar och spelglädjen finns där trots allt.

Version: 1.02 Storlek: 94,7 Mb Språk: Engelska

Wordfeud

Har du en Iphone har du säkert haft svårt att hålla dig borta från Wordfeud, eller Alfapet i Iphone som det är i praktiken. På Iphonetidningen har vi iaktagit massor av Wordfeudare på buss och tåg, men faktiskt även desperata som ber omgivningen att sluta bjuda in sambon till Wordfeud-spel för att de ska få mer tid tillsammans. Roligt är det, så vågar du prova?

Version: 1.2.5 Storlek: 8.0 Mb Språk: Engelska (även spel med svensk och andra ordlistor)

Paper Toss

Det här spelet utnyttjar det gamla hederliga faktum att många människor älskar att försöka kasta pappersbollar i papperskorgen i basketstil, gärna på kontoret. Både upplägg och ljudeffekter påminner spelaren om ett kontor och den frustration som uppstår då man missar papperskorgen. Sju olika svårighetsgrader gör det hela extra roligt.

Version: 1.81 Storlek: 17,6 Mb Språk: Engelska

Nytta och verktyg

Emoji Free

Att skicka den här typen av glada gubbar och symboler fungerar visserligen bara mellan Iphone och andra prylar från Apple, men det är å andra sidan väldigt många som har idag. Du ska dock veta att tecknen dyker upp som skräpsymboler om du skickar till någon med ett annat telefonmärke. Appen i sig har ingen funktion utöver att aktivera ett extra tangentbord med symboler, när det är gjort kan du kasta appen för gott. Som ett extra tangentbord direkt i systemet innebär det att det funkar i alla appar du kan skriva i. Luras inte att köpa en motsvarighet för pengar, alla har samma funktion.

Version: 2.0 Storlek: 7,0 Mb Språk: Svenska

Bredbandskollen

Iphone utnyttjar ju mobilt bredband flitigt, och kan dessutom användas som modem till din dator om du vill det. Varför inte då ta chansen att se hur mycket hastighet operatören egentligen levererar där du befinner dig. Iphone 4 har visserligen en begränsning på 7,2 Mbit, men det räcker ofta långt. Framförallt kan du i appen se var andra gjort mätningar och jämföra operatörerna med varandra.

Version: 2.0.7 Storlek: 4,9 Mb Språk: Svenska, Engelska

Dragon Dictation

Det fungerar inte perfekt, men under rätt förutsättningar kan det vara en verkligt bra hjälpreda. Det du gör är helt enkelt att prata in i mikrofonen och appen omvandlar det du säger på svenska till skriven text som du sedan kan kopiera in i e-post, sms eller andra appar. Den klarar inte allt och du måste befinna dig i en tyst omgivning och artikulera väl för att det ska fungera bra.

Version: 2.0.11 Storlek: 6,1 Mb Språk: Svenska

Filer Lite

När du får en packad fil i mailen kommer gratisprogrammet Filer till användning. Iphone och för den delen även Ipad kan ju kännas lite bgränsad just när man får filer i ett mail och vill arbeta med dem. Orsaken är att Iphone inte har något riktigt tillgängligt filsystem, men en del av det problemet fixar Filer. Enkelt blir det i alla fall att hantera filer och att pack aupp komprimerade filer med till exempel zip.

Version: 2.1.2.1 Storlek: 8,1 Mb Språk: Engelska

Converter+

Iphone har miniräknare, klocka och väder för att nämna något, men en enkel konverterare saknas. Det får du istället i Converter+. Du kan bland annat konvertera längd, vikt, valuta, temperatur och volym mellan alla tänkbara enheter. En lång lista kan du utgå ifrån och sedan väljer du dina favoritsaker så att du snabbt hittar dit.

Version: 2.1 Storlek: 3,4 Mb Språk: Engelska

Dropbox

Vem orkar hålla på att koppla ihop eller synkronisera mobiltelefonen med datorn stup i kvarten? Varför inte lagra filerna i molnet istället? Dropbox är gratis och en alldeles utmärkt molntjänst för att spara dina filer och nå dem från alla dina prylar. Tack och lov finns den även till Iphone, och fungerar hur smidigt som helst.

Version: 1.4.2 Storlek: 8,7 Mb Språk: Engelska, franska, tyska, japanska och spanska

50 bästa gratisapparna

Del 1: Nyheter, väder och musik

Del 2: Spel, lek och verktyg

Del 3: Socialt och foto

Del 4: Hälsa och produktivitet

Del 5: Hitta och livsstil