https://www.mobil.se/nyheter/5g-har-sv-rt-n-igenom-v-ggar
558584
Nyheter
Fem år framåt

5G har svårt nå igenom väggar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Samsung%20Logga_0.jpg?itok=ze20EZHs', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Samsung%20Logga_0.jpg?itok=QcAOhyCb', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Samsung%20Logga_0.jpg', w: 600, h: 344, title: ' ' },]
Det uppkommande mobila datasystemet kan nå hastigheter upp till 7,5 Gbps, men först måste man kringgå begränsningar.

Transmissionen kommer att använda millimetervågsfrekvenser på 30-300 Ghz. Dagens nätverk har frekvenser under 6 Ghz. Det är högre än frekvenserna för moderna mobiltelefoner och trådlösa system, och med det kommer både för- och nackdelar.

Det krävs att inga hinder finns mellan sändare och mottagare, så som man ser i direkt-till-hemmen tekniken för sattelit-tv-system. Potentiella hinder som väggar och fönster emellan de två kan orsaka störningar eller helt kapa av uppkopplingen. För att motverka detta använder man sig av så kallad ”3D beamforming”.

Tekniken känner bland annat av och lokaliserar en mobiltelefon, en smal pennliknande stråle riktas sen mot den mobila enheten. Cellulära basstationer sänder ofta signaler över ett stort område idag, men intelligenta antennsystem i 5G kan ändra på det. Teknologin planeras att lanseras i Sydkorea 2020 och ska visas upp av samarbetspartnerna Samsung Electronics och koreanska mobilabbonenten SK Telecom på Mobile World Congress nästa vecka.

Relaterade artiklar

Ämnen